Pridedemonstrationen förbjuds i Moldavien

Publicerad 2008-05-09

Pridedemonstrationen i Moldavien kan stoppas efter att myndigheterna meddelat att den är förbjuden, uppger RFSL.

– Det är ett helt oacceptabelt övergrepp mot HBT-personers politiska rättigheter i ett land som säger sig ha mötes- och demonstrationsfrihet, kommenterar Sören Juvas, RFSL:s förbundsordförande, i ett pressmeddelande.

Även tidigare har Pride-parader förbjudits i landet, med hänvisning till lagen. Förra året ändrades dock lagen och numer ska fredliga demonstrationer endast behöva anmälas till myndigheterna, vilka ändå avslog ansökan.

Förra året försöktes det hållas en mindre manifestation, men den möttes med våldsamma motdemonstrationer och polisen hotade att arrestera personer som öppet visade sin homosexualitet, skriver RFSL.

– Omvärlden måste visa att detta inte är ett acceptabelt beteende från en stat som lovat respektera alla människors lika värde och demokratiska rättigheter, säger Sören Juvas.
Expo

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro