0812002_ryssland_1.jpg\

Plakat från protester mot rasismen i Ryssland.
Expo

Rasistiskt våld ökar i Ryssland

Publicerad 2008-12-02

Under årets första elva månader har sammanlagt 82 personer dött till följd av rasistiskt våld i Ryssland. Vid samma tidpunkt förra året hade 75 personer mördats, det visar en ny rapport från Sova Center.

Det är den ryska organisationen Sova Center som står bakom de alarmerande uppgifterna om det rasistiska våldets utbredning i Ryssland. I ett pressmeddelande som spreds under gårdagen kunde Sova Center rapportera att det dödliga rasistiska våldet hittills i år har skördat 82 liv. Vid samma tidpunkt förra året hade 75 personer mördats.

Minskat antal skadade i november


Den rapport som presenterades under gårdagen går i detalj genom det rasistiska våldets utbredning under november månad. Bara under denna månad har 3 personer mördats och 18 personer skadats av rasistiskt våld.

Mörkertal


Antalet personer som rapporterats skadade av rasistiskt våld under hela 2008 ser ut att minska. I november 2007 hade sammanlagt 563 personer skadats under året. I år har Sova Center kunnat räkna till 348 personer. I rapporten slår organisationen fast att antalet skakade personer troligen är större än 2007. Det stora antalet personer som dött av rasistiskt våld pekar enligt Sova Center på att mörkertalet när det gäller skadade personer är stort. Organisationens främsta informationskälla för att kunna sammanställa sina rapporter är tidningsartiklar. Därmed blir statistiken beroende av hur mycket media väljer att uppmärksamma rasistiskt våld.

Personer från Centralasien utsatta


Vidare konstaterar Sova Center att den grupp som i störst utsträckning drabbas av det rasistiska våldet är personer som ursprungligen kommer från Centralasien. Under 2008 har sammanlagt 46 personer med sådan bakgrund dödats och 94 skadats. Mer än hälften, 48 av 82, av de rasistiska morden ägde rum i Moskva. 15 av morden skedde i S:t Petersburg.

Fler artiklar om det rasistiska våldet i Ryssland:
Det rasistiska våldet i Ryssland fortsätter att öka
Dömda för mordet på en kongolesisk student
Ryskt nazistgäng bakom 20 mord
Daniel Poohl

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro