0812002_ryssland_1.jpg\

Plakat från protester mot rasismen i Ryssland.
Expo

Rasistiskt våld ökar i Ryssland

Publicerad 2008-12-02

Under årets första elva månader har sammanlagt 82 personer dött till följd av rasistiskt våld i Ryssland. Vid samma tidpunkt förra året hade 75 personer mördats, det visar en ny rapport från Sova Center.

Det är den ryska organisationen Sova Center som står bakom de alarmerande uppgifterna om det rasistiska våldets utbredning i Ryssland. I ett pressmeddelande som spreds under gårdagen kunde Sova Center rapportera att det dödliga rasistiska våldet hittills i år har skördat 82 liv. Vid samma tidpunkt förra året hade 75 personer mördats.

Minskat antal skadade i november


Den rapport som presenterades under gårdagen går i detalj genom det rasistiska våldets utbredning under november månad. Bara under denna månad har 3 personer mördats och 18 personer skadats av rasistiskt våld.

Mörkertal


Antalet personer som rapporterats skadade av rasistiskt våld under hela 2008 ser ut att minska. I november 2007 hade sammanlagt 563 personer skadats under året. I år har Sova Center kunnat räkna till 348 personer. I rapporten slår organisationen fast att antalet skakade personer troligen är större än 2007. Det stora antalet personer som dött av rasistiskt våld pekar enligt Sova Center på att mörkertalet när det gäller skadade personer är stort. Organisationens främsta informationskälla för att kunna sammanställa sina rapporter är tidningsartiklar. Därmed blir statistiken beroende av hur mycket media väljer att uppmärksamma rasistiskt våld.

Personer från Centralasien utsatta


Vidare konstaterar Sova Center att den grupp som i störst utsträckning drabbas av det rasistiska våldet är personer som ursprungligen kommer från Centralasien. Under 2008 har sammanlagt 46 personer med sådan bakgrund dödats och 94 skadats. Mer än hälften, 48 av 82, av de rasistiska morden ägde rum i Moskva. 15 av morden skedde i S:t Petersburg.

Fler artiklar om det rasistiska våldet i Ryssland:
Det rasistiska våldet i Ryssland fortsätter att öka
Dömda för mordet på en kongolesisk student
Ryskt nazistgäng bakom 20 mord
Daniel Poohl

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA