Ryskt nazistgäng bakom 20 mord

Publicerad 2008-10-02

Två unga ryska nazister befanns under gårdagen skyldiga för en serie mord mot invandrare i Moskva. Artur Ryno och Pavel Skaschevsky ska enligt polisen ha legat bakom bildandet av en skinnskallegrupp som från augusti 2006 till oktober 2007 ska ha gjort sig skyldiga till 20 mord och 12 fall av misshandel.

De två skinnskallarna greps av polisen efter ett mord på en armenisk affärsman 2007. Enligt polisens förundersökning ska det mordet, precis som de övriga attackerna, ha rasistiska motiv. Gruppen har främst riktat sitt våld mot personer med bakgrund i Centralasien och Kaukasus och har lagt upp videofilmer från attackerna på internet.

Rasistiskt våld är ett växande problem i Ryssland. Den 22 september dömdes 13 personer i ett annat nazistiskt skinnskallegäng från Moskva till mellan tre och tio års fängelse för två mord och tio fall av misshandel.

Under gårdagen kunde dessutom den ryska organisationen Sova-center rapportera att 22 personer skadats och fem personer mördats i rasistiskt motiverade attacker runt om i Ryssland bara under september.
Daniel Poohl

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA