Ryskt nazistgäng bakom 20 mord

Publicerad 2008-10-02

Två unga ryska nazister befanns under gårdagen skyldiga för en serie mord mot invandrare i Moskva. Artur Ryno och Pavel Skaschevsky ska enligt polisen ha legat bakom bildandet av en skinnskallegrupp som från augusti 2006 till oktober 2007 ska ha gjort sig skyldiga till 20 mord och 12 fall av misshandel.

De två skinnskallarna greps av polisen efter ett mord på en armenisk affärsman 2007. Enligt polisens förundersökning ska det mordet, precis som de övriga attackerna, ha rasistiska motiv. Gruppen har främst riktat sitt våld mot personer med bakgrund i Centralasien och Kaukasus och har lagt upp videofilmer från attackerna på internet.

Rasistiskt våld är ett växande problem i Ryssland. Den 22 september dömdes 13 personer i ett annat nazistiskt skinnskallegäng från Moskva till mellan tre och tio års fängelse för två mord och tio fall av misshandel.

Under gårdagen kunde dessutom den ryska organisationen Sova-center rapportera att 22 personer skadats och fem personer mördats i rasistiskt motiverade attacker runt om i Ryssland bara under september.
Daniel Poohl

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro