081120_sd_sallstrom_2.jpg\

Partiets talesman i Europafrågor Sven-Olof Sällström var en av talarna när Sverigedemokraterna protesterade mot Lissabonfördraget.
FOTO: SCANPIX

Sd-protest mot Lissabonfördraget

Publicerad 2008-11-20

Sverigedemokraterna arrangerade på torsdagen en manifestation mot Lissabonfördraget vid Mynttorget i Stockholm. Men partiets närvaro gillades inte av alla.
– Det är ett löntagarfientligt parti, förklarade Ung vänsters ordförande Ida Gabrielsson.

Sverigedemokraternas manifestation som inleddes vi elvatiden på förmiddagen var en protest mot det så kallade Lissabonfördraget som den svenska riksdagen förväntades anta under dagen. Flera av partiets företrädare stod på talarlistan. Bland annat passade Leo Sundberg på att förstärka partiets nya löntagarvänliga profil.

– Löntagarnas hopp i nästa val är Sverigedemokraterna, förklarade Sundberg. Han hävdade också att riksdagspartierna vill ha invandrare för att de är billig arbetskraft. Det är därför de nu godkänner Lissabonfördraget och det är, enligt Sundberg, därför Sverige har en "massinvandring".


"Viktigt att försvara den svenska modellen"


Bland de andra talarna fanns partiets talesman i Europafrågor Sven-Olof Sällström och partiledaren Jimmie Åkesson. Åkesson förklarade i en intervju med expo.se att partiets nyväckta intresse för att försvara de svenska löntagarna kommer att bli en viktig fråga för partiet i nästa års val till Europaparlamentet.

– Det är viktigt att försvara den svenska modellen. Vi kommer att ha det som en viktig punkt i vår valplattform till EU-valet.


Ett löntagarfientligt parti


Även Vänsterpartiet visade sitt missnöje mot Lissabonfördraget. Utanför riksdagen stod bland annat ordförande för partiets ungdomsförbund Ung Vänster, Ida Gabrielsson. Trots att vänsterpartiet och Sverigedemokraterna manifesterade mot fördraget samtidigt påpekade hon att det fanns en rad andra organisationer som på olika sätt protesterat mot fördraget.

– Det är synd att det inte har varit mer debatt. Det hade kunnat visa att Sverigedemokraterna inte bara är ett rasistiskt parti utan också löntagarfientligt parti.

En av åskådarna var den EU-kritiske centerpartisten Hans Lindqvist, ordförande i EU-kritiska Centernätverket. Han var upprörd över Sverigedemokraternas manifestation.

– Det är synd att det inte är andra här. Så går det när man trycker tillbaka EU-kritiska röster. Då öppnar man upp för de här.
Daniel Poohl

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro