SD:s förtroendevalda utsatta visar rapport

Publicerad 2008-03-07

Hot mot förtroendevalda politiker är ett begränsat men förekommande problem. Sverigedemokraternas förtroendevalda utsätts dock systematiska för hot från den autonoma miljön. Det visar en studie från Säkerhetspolisen.

Säkerhetspolisen har granskat polisanmälningar från förtroendevalda politiker under perioden januari till september 2007. Under dessa nio månader förekom det i genomsnitt 4,5 hot i månaden. Vanligaste formen av hot kommer från missnöjda medborgare och då främst genom e-post, brev eller telefon. De vanligaste brottsrubriceringarna var olaga hot, ofredande och skadegörelse. Grova hot är enligt Säkerhetspolisens rapport ovanliga.

Hoten mot Sverigedemokraternas förtroendevalda skiljer sig emellertid åt. Hot från organiserade grupper är totalt sett ovanligt, medan sverigedemokraterna utsätts systematiskt för hot och i vissa fall för våld från autonoma grupper. Den grupp som nämns i rapporten är Antifascistisk aktion. Resultatet i studien tyder även på att sverigedemokrater är utsatta för fler hot än representanter från andra partier.

– Utgångspunkten för studien är att man ska vara förtroendevald och vi har inte tittat på Sverigedemokraterna som parti. Men vi har kunnat konstatera att förtroendevalda för Sverigedemokraterna har det här problemet, säger Johan Olsson analytiker på Säkerhetspolisen.

Även motivet skiljer sig åt när det gäller Sverigedemokraterna. De andra förtroendevalda utsätts för hot utifrån att de är välkända och förknippas med vissa typer av frågor. Hot mot sverigedemokrater verkar, enligt studien, syfta till att få politikerna att lämna sina uppdrag.

– Det här är någon som vi självklart har känt till i många är. Det som är glädjande är att Säkerhetspolisen ger uttryck för det, säger Jonas Åkerlund, presstalesman för Sverigedemokraterna.
Anders Dalsbro

Verktyg:

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland

Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro