SD:s förtroendevalda utsatta visar rapport

Publicerad 2008-03-07

Hot mot förtroendevalda politiker är ett begränsat men förekommande problem. Sverigedemokraternas förtroendevalda utsätts dock systematiska för hot från den autonoma miljön. Det visar en studie från Säkerhetspolisen.

Säkerhetspolisen har granskat polisanmälningar från förtroendevalda politiker under perioden januari till september 2007. Under dessa nio månader förekom det i genomsnitt 4,5 hot i månaden. Vanligaste formen av hot kommer från missnöjda medborgare och då främst genom e-post, brev eller telefon. De vanligaste brottsrubriceringarna var olaga hot, ofredande och skadegörelse. Grova hot är enligt Säkerhetspolisens rapport ovanliga.

Hoten mot Sverigedemokraternas förtroendevalda skiljer sig emellertid åt. Hot från organiserade grupper är totalt sett ovanligt, medan sverigedemokraterna utsätts systematiskt för hot och i vissa fall för våld från autonoma grupper. Den grupp som nämns i rapporten är Antifascistisk aktion. Resultatet i studien tyder även på att sverigedemokrater är utsatta för fler hot än representanter från andra partier.

– Utgångspunkten för studien är att man ska vara förtroendevald och vi har inte tittat på Sverigedemokraterna som parti. Men vi har kunnat konstatera att förtroendevalda för Sverigedemokraterna har det här problemet, säger Johan Olsson analytiker på Säkerhetspolisen.

Även motivet skiljer sig åt när det gäller Sverigedemokraterna. De andra förtroendevalda utsätts för hot utifrån att de är välkända och förknippas med vissa typer av frågor. Hot mot sverigedemokrater verkar, enligt studien, syfta till att få politikerna att lämna sina uppdrag.

– Det här är någon som vi självklart har känt till i många är. Det som är glädjande är att Säkerhetspolisen ger uttryck för det, säger Jonas Åkerlund, presstalesman för Sverigedemokraterna.
Anders Dalsbro

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA