Sex års fängelse för grovt skattebrott

Publicerad 2008-01-09

Baltic Inkassos grundare och ytterligare en person dömdes på tisdagen till sex års fängelse och närningsförbud för grovt skattebrott. Brottet rör försäljning av alkohol och cigaretter över Internet. Verksamheten har bedrivits från Estland.

Indrivningsföretaget Baltic Inkassos grundare Leif Larsson, 40, drev tillsammans med Johnny Lindén, 41, bolaget Dantaro, med säte i Estland. Via en Internetsida sålde bolaget cigaretter och alkoholprodukter till framför allt svenska kunder. Bolaget har uppgett en falsk svensk adress på sin hemsida och ett svenskt konto. I själva verket styrdes verksamheten från Estland. Någon skatt till svenska staten har Larsson och Lindén inte betalt.

Stockholms tingsrätt dömde de båda till sex års fängelse för grovt skattebrott. Dessutom försattes de med näringsförbud med den maximala strafflängden tio år. Såväl Leif Larsson som Johnny Lindén förnekar brott.

Baltic Inkasso


Leif Larsson driver även i Estland indrivningsföretaget Baltic Inkasso tillsammans bolagets 35-årige VD. Bolaget är ökänt för sina indrivningsmetoder. De båda är misstänkta för brott mot inkassolagen, men för stunden är det oklart om de kommer åtalas för det brottet, uppger E24.

Estland har vägrat att lämna ut 35-åringen och godkänna den av Sverige utfärdade europeiska arresteringsorden. Larsson och Lindén lämnades ut eftersom de även var misstänkta för skattebrott. Vad gäller 35-åringen så ligger frågan nu på EU-nivå.

Bakgrund inom extremhögern


Leif Larsson har en flerårig bakgrund i den svenska extremhögern. I mitten av 1980-talet tillhörda han Nordiska rikspartiet, bildade sedan Föreningen Sveriges Framtid och var under de efterföljande åren ledare för Hembygdspartiet, Konservativa Partiet och medlem i Nationalsocialistisk front.

Johnny Lindén satt i Sverigedemokraternas Göteborgsstyrelse i slutet av 1980-talet. Han är dömd vid ett flertal tillfällen under 1980- och 1990-talet, bland annat för stöld, olaga innehav av explosiv vara, brott mot vapenlagen och grovt bedrägeri.

Även den 35-årige VD:n har varit medlem i Sverigedemokraterna och drivande i den nazistiska organisationen Nationell Ungdom. 1998 dömdes han för hets mot folkgrupp till en månads fängelse.
Anders Dalsbro

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro