Sex års fängelse för grovt skattebrott

Publicerad 2008-01-09

Baltic Inkassos grundare och ytterligare en person dömdes på tisdagen till sex års fängelse och närningsförbud för grovt skattebrott. Brottet rör försäljning av alkohol och cigaretter över Internet. Verksamheten har bedrivits från Estland.

Indrivningsföretaget Baltic Inkassos grundare Leif Larsson, 40, drev tillsammans med Johnny Lindén, 41, bolaget Dantaro, med säte i Estland. Via en Internetsida sålde bolaget cigaretter och alkoholprodukter till framför allt svenska kunder. Bolaget har uppgett en falsk svensk adress på sin hemsida och ett svenskt konto. I själva verket styrdes verksamheten från Estland. Någon skatt till svenska staten har Larsson och Lindén inte betalt.

Stockholms tingsrätt dömde de båda till sex års fängelse för grovt skattebrott. Dessutom försattes de med näringsförbud med den maximala strafflängden tio år. Såväl Leif Larsson som Johnny Lindén förnekar brott.

Baltic Inkasso


Leif Larsson driver även i Estland indrivningsföretaget Baltic Inkasso tillsammans bolagets 35-årige VD. Bolaget är ökänt för sina indrivningsmetoder. De båda är misstänkta för brott mot inkassolagen, men för stunden är det oklart om de kommer åtalas för det brottet, uppger E24.

Estland har vägrat att lämna ut 35-åringen och godkänna den av Sverige utfärdade europeiska arresteringsorden. Larsson och Lindén lämnades ut eftersom de även var misstänkta för skattebrott. Vad gäller 35-åringen så ligger frågan nu på EU-nivå.

Bakgrund inom extremhögern


Leif Larsson har en flerårig bakgrund i den svenska extremhögern. I mitten av 1980-talet tillhörda han Nordiska rikspartiet, bildade sedan Föreningen Sveriges Framtid och var under de efterföljande åren ledare för Hembygdspartiet, Konservativa Partiet och medlem i Nationalsocialistisk front.

Johnny Lindén satt i Sverigedemokraternas Göteborgsstyrelse i slutet av 1980-talet. Han är dömd vid ett flertal tillfällen under 1980- och 1990-talet, bland annat för stöld, olaga innehav av explosiv vara, brott mot vapenlagen och grovt bedrägeri.

Även den 35-årige VD:n har varit medlem i Sverigedemokraterna och drivande i den nazistiska organisationen Nationell Ungdom. 1998 dömdes han för hets mot folkgrupp till en månads fängelse.
Anders Dalsbro

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA