SMR-aktivister dömda för mordförsök

Publicerad 2008-01-11

Två män, 21 och 22 år gamla, båda med kopplingar till nazistorganisationen Svenska motståndsrörelsen, SMR, dömdes i början av januari till fängelse för försök till mord. De båda männen misshandlade bland annat en 19-årig man med basebollträ på en fest.

Händelsen utspelade sig i november förra året då männen, som enligt egen utsago är SMR-aktivister, var på fest i Hägersten, söder om Stockholm. Någon gång under kvällen uppstod det en dispyt mellan dem och de övriga festdeltagarna. 21-åringen visade sin hakkorstatuering för en person med utländsk bakgrund och sa att han skulle "brinna i helvetet". Efter att flera festdeltagare klagat på nazisternas närvaro lämnade de festen tillsammans med en kvinnlig bekant.

Männen återkom dock senare under kvällen beväpnade med baseballträ och kniv. Samtidigt var en 19-åring man på väg in till festen tillsammans med sin flickvän. Enligt domen gav sig nazisterna på 19-åringen utan förvarning. Inledningsvis slog de 19-åringen i huvudet med ett baseballträ, för att sedan fortsätta med flera slag och knivhugg. Att 19-åringen inte dog ska endast ha berott på lyckosamma omständigheter.

Mordförsök


21-åringen dömdes till fem års fängelse för försök till mord och misshandel, medan 22-åringen fick sex års fängelse för försök till mord. Skillnaden i straffen motiveras av att den nu 21 år gamla mannen endast var 20 år när brottet begicks.

Förutom mordförsöket på 19-åringen dömdes den 21-åriga mannen även för två fall av misshandel, bland annat för att ha slagit en annan festdeltagare i huvudet med baseballträt.

Rasistiskt brott


Tingsrätten skriver i domen att det inte fanns någon annan anledning för angreppet mot 19-åringen än att de velat "kränka NN på grund av dennes ras eller hudfärg".

Förutom fängelse ska de båda männen betala 100.000 kronor i skadestånd till 19-åringen. Mannen som misshandlades av 21-åringen tilldöms 15.000 kronor i skadestånd.

Den fällande domen är den senaste av många liknande händelser som uppdagats sedan sommaren 2007. Nyligen fälldes en 22-årig man för försök till dråp för att han knivskurit en 20-årig man i samband med att en SMR-manifestation vid Slussen i Stockholm attackerades av motdemonstranter. I november dömdes en 20-årig aktivist till två och ett halvt års fängelse för en lång rad av våldsbrott, bland annat misshandel och grov misshandel.
Johannes Jakobsson

Verktyg:

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland

Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats.

Oscar Sjöstedt gick på nazistspelning – försvarades av Åkesson

Sjöstedt på nazistspelning. SD:s ekonomiske talesperson Oscar Sjöstedt gick på en nazistspelning år 2005. Tilltaget försvarades av Jimmie Åkesson. Det kan Expo avslöja. Den senaste veckan har det publicerats flera besvärande uppgifter om Sjöstedts förhållande till nazismen.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro