080425_inr_smrvapen.jpg\

Den åtalade 28-åringen vid en nazistdemonstration 2004.
FOTO: Expo

SMR-medlem åtalas för vapengömma

Publicerad 2008-04-25

En 28-årig medlem i Svenska motståndsrörelsen åtalades på fredagen i Nacka tingsrätt misstänkt för bland annat grovt vapenbrott och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Enligt åtalet hade mannen stora mängder vapen och sprängmedel i hemmet.

28-åringen, som varit med i Svenska motståndsrörelsen sedan slutet av 1990-talet, är misstänkt för att ha gömt stora mängder vapen och sprängämnen i sitt hem på Värmdö utanför Stockholm. Listan över det misstänkta vapeninnehavet är lång: en k-pist, ett halvautomatiskt gevär, en revolver, två pistoler, ett kulgevär med ljuddämpare och magasin samt över 3800 patroner till vapnen.

Dessutom misstänks 28-åringen för att ha haft bland annat sprängdeg, sprängkapslar, stubintråd och flera andra militära explosiva och brandfarliga varor i sitt hem.

Flera tillslag mot SMR-aktivister


Polisen hittade vapengömman i samband med ett större tillslag mot sex olika personer med kopplingar till Svenska motståndsrörelsen i Stockholmsområdet i början av mars i år. Inledningsvis häktades tre personer, men i dag är endast 28-åringen fortsatt häktad.

28-åringen har tidigare figurerat i en utredning rörande vapenbrott. Hans fingeravtryck fanns bland de skjutvapen som hittades i ett skogsområde utanför Upplands Väsby i september 2006, men han avskrevs från utredningen. Istället dömdes den nu 23 år gamla ansvarige utgivaren för SMR:s tidning "Nationellt motstånd" för vapenbrott och brott mot lagen om explosiva och brandfarliga varor. Domen på åtta månaders fängelse fastställdes i mars 2007 av Svea hovrätt.

Åtal dröjer


Åtalen mot de andra misstänkta SMR-aktivisterna dröjer samtidigt som en person är helt avskriven från målet.

De som varit häktade i målet, en 18-årig och en 21-årig man, är försatta på fri fot. 18-åringen är ej längre misstänkt för vapenbrott, medan utredningen mot 21-åringen fortsätter.

En 23-årig man är helt avskriven från målet medan en 20-åring och en 24-åring förts över till andra utredningar där brottsrubriceringen i dagsläget inte är fastställd.
Johannes Jakobsson

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA