080425_inr_smrvapen.jpg\

Den åtalade 28-åringen vid en nazistdemonstration 2004.
FOTO: Expo

SMR-medlem åtalas för vapengömma

Publicerad 2008-04-25

En 28-årig medlem i Svenska motståndsrörelsen åtalades på fredagen i Nacka tingsrätt misstänkt för bland annat grovt vapenbrott och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Enligt åtalet hade mannen stora mängder vapen och sprängmedel i hemmet.

28-åringen, som varit med i Svenska motståndsrörelsen sedan slutet av 1990-talet, är misstänkt för att ha gömt stora mängder vapen och sprängämnen i sitt hem på Värmdö utanför Stockholm. Listan över det misstänkta vapeninnehavet är lång: en k-pist, ett halvautomatiskt gevär, en revolver, två pistoler, ett kulgevär med ljuddämpare och magasin samt över 3800 patroner till vapnen.

Dessutom misstänks 28-åringen för att ha haft bland annat sprängdeg, sprängkapslar, stubintråd och flera andra militära explosiva och brandfarliga varor i sitt hem.

Flera tillslag mot SMR-aktivister


Polisen hittade vapengömman i samband med ett större tillslag mot sex olika personer med kopplingar till Svenska motståndsrörelsen i Stockholmsområdet i början av mars i år. Inledningsvis häktades tre personer, men i dag är endast 28-åringen fortsatt häktad.

28-åringen har tidigare figurerat i en utredning rörande vapenbrott. Hans fingeravtryck fanns bland de skjutvapen som hittades i ett skogsområde utanför Upplands Väsby i september 2006, men han avskrevs från utredningen. Istället dömdes den nu 23 år gamla ansvarige utgivaren för SMR:s tidning "Nationellt motstånd" för vapenbrott och brott mot lagen om explosiva och brandfarliga varor. Domen på åtta månaders fängelse fastställdes i mars 2007 av Svea hovrätt.

Åtal dröjer


Åtalen mot de andra misstänkta SMR-aktivisterna dröjer samtidigt som en person är helt avskriven från målet.

De som varit häktade i målet, en 18-årig och en 21-årig man, är försatta på fri fot. 18-åringen är ej längre misstänkt för vapenbrott, medan utredningen mot 21-åringen fortsätter.

En 23-årig man är helt avskriven från målet medan en 20-åring och en 24-åring förts över till andra utredningar där brottsrubriceringen i dagsläget inte är fastställd.
Johannes Jakobsson

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro