Soldat i Nordic Battlegroup hade nazistkopplingar

Publicerad 2008-03-13

En man i insatsstyrkan Nordic Battlegroup har kopplingar till nazistiska kretsar, skriver Borås Tidning.

Mannen, hemmahörande i Västsverige, säger till Borås Tidning att han haft samröre med Nationalsocialistisk front, men att det var flera år sedan. Men fram till att tidningen konfronterar mannen med uppgifterna hade han även bilder på sig själv, där han står och gör så kallad Hitlerhälsning, upplagda på ett nazistiskt Internet-forum.

Therese Holmberg, presschef på logistikbataljonen, säger att de ska koppla in Säpo och den militära underrättelsetjänsten för att undersöka om de missat att mannen har begått något brott.

– Skulle det visa sig att han är dömd för något brott är det upp till försvarets personal- och ansvarsnämnd att bedöma om han ska avskedas eller inte. Om han inte blivit dömd så kommer han förmodligen få jobba kvar, säger Therese Holmberg till Borås Tidning.
Expo

Verktyg:

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland

Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro