Stiftelse bär japansk fascists namn

Publicerad 2008-03-31

Svenska Sasakawastiftelsen bär en japansk fascist och misstänkt krigsförbrytares namn, uppger P1-programmet Kaliber.

Stiftelsen grundades av Ryoichi Sasakawas, som 1931 bildade det fascistiska Nationella Massornas Parti. Sasakawas har även klassats som krigsförbrytare av USA, för sin roll under andra världskriget, uppger Kaliber.

Stiftelsens företrädare har hävdat att Sasakawa hade övergett sina fascistiska ideal när stiftelsen bildades. Men nu erkänner Gunnar Hambraeus, som var stiftelsens ordförande i 20 år, att Sasakawa fortsatte att vara fascist.

Stipendiestiftelsen startade i Sverige i början av 1980-talet och har delat ut pengar till närmare 5000 stipendiater i Norden och Japan. Forskare, konstnärer, doktorander, kulturpersonligheter och andra har fått stipendium.
Expo

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA