Stiftelse bär japansk fascists namn

Publicerad 2008-03-31

Svenska Sasakawastiftelsen bär en japansk fascist och misstänkt krigsförbrytares namn, uppger P1-programmet Kaliber.

Stiftelsen grundades av Ryoichi Sasakawas, som 1931 bildade det fascistiska Nationella Massornas Parti. Sasakawas har även klassats som krigsförbrytare av USA, för sin roll under andra världskriget, uppger Kaliber.

Stiftelsens företrädare har hävdat att Sasakawa hade övergett sina fascistiska ideal när stiftelsen bildades. Men nu erkänner Gunnar Hambraeus, som var stiftelsens ordförande i 20 år, att Sasakawa fortsatte att vara fascist.

Stipendiestiftelsen startade i Sverige i början av 1980-talet och har delat ut pengar till närmare 5000 stipendiater i Norden och Japan. Forskare, konstnärer, doktorander, kulturpersonligheter och andra har fått stipendium.
Expo

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro