Stökigt 30 november-firande i Lund

Publicerad 2008-11-30

Söndagens 30 november-firande i Lund har kantats av oroligheter. Sammanlagt har 145 personer omhändertagits och nio personer gripits misstänkta för brott.

Stenkastning, bengaler och flera gripanden. Dagens 30 november-demonstration i Lund blev allt annat än lugn. Enligt Charley Nilsson, informatör vid Skånepolisen, har 145 personer omhändertagits. 130 av dem har bussats ut till utkanten av staden. Dessutom har nio personer gripits misstänkta för brott. Enligt Charley Nilsson är de misstänkta för våld mot tjänsteman, skadegörelse, några har tagits med flaskor och stenar i händerna och är misstänkta för förberedelse till misshandel.

De personer som bussats iväg och sju av de nio gripna tillhör den stora grupp motdemonstranter som samlades i Lund under dagen. Två av dem som nu misstänks för brott tillhör enligt Charley Nilsson den nazistiska demonstrationen. De två är misstänkta för försök till våld mot tjänsteman och försök till grov misshandel.


Demonstrationen försenad


Dagens 30 november-firande arrangerades av Skånes fria nationalister tillsammans med 30 november-föreningen. Enligt planerna skulle demonstrationen ha startat klockan tre men avmarschen med de cirka 50 nazisterna sköts upp i en och halv timme sedan motdemonstranter blockerat vägen.

Egentligen hade arrangörerna velat samlas vid Clemenstorget för att sedan gå därifrån mot Monumentparken. Men gruppen hänvisades till en parkeringsplats vid Lunds tågstation. Nazisterna omringades snabbt av runt 500 till 600 motdemonstranter. Under flera timmars tid försökte de komma åt nazisterna. Bland annat kastades stenar och glasflaskor.


Attackerade åskådare


Även Skånes fria nationalister sökte konfrontation med polisen och motdemonstranter. Vid samlingsplatsen gjorde nazisterna utfall mot polisen. När demonstrationståget till slut kunde börja gå attackerade de även media och åskådare. När demonstrationståget slutligen nådde sitt mål höll bland annat Lars Hulthén från 30 november-föreningen tal.

Kenny Hjälte

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA