Sverigedemokraterna får rätt till partistöd

Publicerad 2008-09-04

Sverigedemokraterna kommer att få partistöd för sitt mandat i Alvesta kommun, trots att partiets representant inte deltagit på ett enda möte i kommunfullmäktige. Det har Alvestas kommunstyrelse beslutat, skriver Smålandsposten.
– Här handlar det inte om partier utan om principer, förklarar Robert Olesen, ordförande i kommunstyrelsen, för Smålandsposten.

Kommunens beslut kommer efter en utdragen juridisk process.
I slutet av 2007 avsade sig Sverigedemokraternas representant i kommunfullmäktige, Stig Sjösten, sina politiska uppdrag. När det visade det sig att ersättaren Jan-Åke Lindkvist inte dök upp på fullmäktiges möten valde kommunen att frysa utbetalningarna till Sverigedemokraterna. I juni överklagades beslutet av Sverigedemokraterna. Jan-Åke Lindkvist hade inte avsagt sig sitt uppdrag. Den enda anledningen till att han inte kom på möten var att han var sjuk, menade Sverigedemokraterna.

Rätt till partistöd


I slutet av augusti meddelade Länsrätten att Sverigedemokraterna har rätt till sitt partistöd, trots att stolen för tillfället är tom. Nu har kommunen bestämt sig för att inte överklaga beslutet. Bland annat på grund av att andra partier tidigare fått partistöd trots att de inte deltagit på fullmäktiges möten.

– Det tidigare fallet var miljöpartiet som i förra mandatperioden hade en stol i fullmäktige som var tom men stödet betalades ut i alla fall. Vi kan inte göra skillnad på partier, säger Robert Olesen till Smålandsposten.

Anders Ljungkvist, ansvarig för Sverigedemokraternas arbetsgrupp i Alvesta, förklarar att han gärna skulle ta Jan-Åke Lindkvists plats, men att han inte var bosatt i kommunen under valet 2006 och därför inte kunde kandidera för partiet.

– Vi väntar på att denna människa ska bli frisk och då kommer han att gå på möten, säger Anders Ljungkvist.

Fler strider om Sverigedemokraternas partistöd


Den 26 augusti kunde TT rapportera att många kommuner runt om i landet vill dra in Sverigedemokraternas partistöd. De många avhopp som partiet drabbats av gör att flera av partiets stolar står tomma. Enligt TT har kommuner som Borgholm, Nybro, Köping, Tingsryd, Vadstena, och Vagnhärad nekat Sverigedemokraterna partistöd.

FAKTA: Sverigedemokraternas valresultat i Alvesta
EU-val 2004: 2,38 procent
Kommunval 2006: 2,08 procent
Daniel Poohl

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland

Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats.

Oscar Sjöstedt gick på nazistspelning – försvarades av Åkesson

Sjöstedt på nazistspelning. SD:s ekonomiske talesperson Oscar Sjöstedt gick på en nazistspelning år 2005. Tilltaget försvarades av Jimmie Åkesson. Det kan Expo avslöja. Den senaste veckan har det publicerats flera besvärande uppgifter om Sjöstedts förhållande till nazismen.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro