081215_sdeu_1.jpg\

Sverigedemokraten Sven-Olof Sällström valdes i lördags till partiets huvudkandidat i nästa års val till EU-parlamentet.
FOTO: ©SCANPIX

Sverigedemokraterna startar sin EU-satsning

Publicerad 2008-12-15

Sverigesdemokraterna presenterade på lördagen de tio första kandidaterna till nästa års val till Europaparlamentet. Partiet kommer att profilera sig i valrörelsen med att Sverige ska lämna EU.

Sverigedemokraternas partistyrelse tillkännagav i Stockholm på lördagen de tio första kandidaterna till Europaparlamentet. Ytterligare 20 namn kommer att presenteras i början av nästa år.

Partiets har tidigare gått ut med att det söker etablerade politiker som skulle fungera som dragplåster i valrörelsen. Men den lista som valberedningen presenterade innehöll inga överraskningar. Listan saknar även tydliga partiprofiler bland valkandidaterna.

– Utgångspunkten har varit att de människor som är viktiga för riksdagssatsningen inte ska riskera att hamna i Bryssel, säger Martin Kinnunen, Sverigedemokraternas pressekreterare.

Förstanamn är suppleanten i Sverigedemokraternas partistyrelse, Sven-Olle Sällström från Östersund. Han är sedan tidigare Europapolitisk talesman för partiet. Även den före detta partiledaren Mikael Jansson återfinns på listan.

Vill att Sverige lämnar EU


Sverigedemokraterna har inte färdigställt partiets valplattform. Istället har det tagits fram en tio-punktslista över partiets huvudinriktning. Framför allt kommer partiet att bli tydligare med att Sverige borde lämna EU. Andra frågor är att Lissabonfördraget ska rivas upp, att Turkiet inte ska vara med i EU och vad Martin Kinnunen kallar att driva en ansvarsfull invandringspolitik.

- Vi vill inte ge EU rätten att bestämma den svenska invandringspolitiken, säger Martin Kinnunen.

Målet är fyra procent


Sverigedemokraterna har haft svårt att locka väljare till Europaparlamentet. I valet 2004 fick partiet 1,13 procent av rösterna.

– Det är ett svårare val för oss än riksdagsvalet. Allt handlar om hur vi lyckas fånga upp våra väljargrupper. Vi vill fånga upp de EU-kritiska väljarna. Målsättningen är att få fyra procent av rösterna, sedan får vi se om det räcker till ett mandat, säger Martin Kinnunen.

Anders Dalsbro


Lista över kandidaterna:


1. Sven-Olof Sällström, Jämtland, suppleant i partistyrelse.
2. Katarina Bengtsdotter, Stockholm, ledamot i partistyrelsen.
3. Per-Arne Wahlberg, Småland, kontaktperson för SD-Tranås.
4. Margareta Sandstedt, Gävleborg, ledamot partistyrelsen
5. Mikael Jansson, Göteborg, ledamot i Göteborgs stadsfullmäktige, ledamot i partiets valberedning.
6. Carina Herrstedt, Skåne, suppleant i partistyrelse
7. Kent Ekeroth, Skåne, ledamot valberedningen distrikt Syd.
8. Olle Larsson, Härjedalen, ledamot i kommunfullmäktige.
9. Anita Mattsson, Dalarna, ledamot kommunfullmäktige Avesta
10. Sten Andersson, Skåne, oppositionsråd i Malmö.

Verktyg:

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland

Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro