Tonåringar dömda efter nazistiskt nationaldagsfirande

Publicerad 2008-11-18

Två tonåringar, 16 och 18 år gamla, dömdes på måndagen av Eskilstuna tingsrätt till ungdomstjänst respektive dagsböter för hets mot folkgrupp.

Enligt åklagaren Anita Glad gjorde de båda pojkarna sig skyldiga till hets mot folkgrupp i samband med att de tillsammans med flera andra personer från Svenska motståndsrörelsen skrek "Sieg heil" och gjorde så kallad hitlerhälsning. Händelsen utspelade sig i Stockholm på nationaldagen i år.

Både 16 och 18-åringen erkände inledningsvis brott under polisförhören men ändrade sedan sina berättelser under rättegången. De menade att de först erkänt för att slippa undan polisen.

Eskilstuna tingsrätt skriver i domen att pojkarnas förklaring är osannolik och dömer dem för hets mot folkgrupp. 16-åringens straff bestämdes till 30 timmars ungdomstjänst. 18-åringen ska i sin tur betala 6 000 kronor i böter.

Domen är den första som faller mot det 15-tal personer som misstänks för hets mot folkgrupp i samband med nazisternas nationaldagsfirande. Bland övriga personer som väntar åtal finns Svenska motståndsrörelsens ledargestalter Klas Lund och Magnus Söderman.
Johannes Jakobsson

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro