Tonåringar dömda efter nazistiskt nationaldagsfirande

Publicerad 2008-11-18

Två tonåringar, 16 och 18 år gamla, dömdes på måndagen av Eskilstuna tingsrätt till ungdomstjänst respektive dagsböter för hets mot folkgrupp.

Enligt åklagaren Anita Glad gjorde de båda pojkarna sig skyldiga till hets mot folkgrupp i samband med att de tillsammans med flera andra personer från Svenska motståndsrörelsen skrek "Sieg heil" och gjorde så kallad hitlerhälsning. Händelsen utspelade sig i Stockholm på nationaldagen i år.

Både 16 och 18-åringen erkände inledningsvis brott under polisförhören men ändrade sedan sina berättelser under rättegången. De menade att de först erkänt för att slippa undan polisen.

Eskilstuna tingsrätt skriver i domen att pojkarnas förklaring är osannolik och dömer dem för hets mot folkgrupp. 16-åringens straff bestämdes till 30 timmars ungdomstjänst. 18-åringen ska i sin tur betala 6 000 kronor i böter.

Domen är den första som faller mot det 15-tal personer som misstänks för hets mot folkgrupp i samband med nazisternas nationaldagsfirande. Bland övriga personer som väntar åtal finns Svenska motståndsrörelsens ledargestalter Klas Lund och Magnus Söderman.
Johannes Jakobsson

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA