081107_utr_antisemit.jpg\

Tyska högerextremister demonstrerar i juni 2004 mot en planerad Synagoga i Bochum, Tyskland.
FOTO: ROLAND GEISHEIMER/ATTENZIONE

Tysk satsning mot antisemitism

Publicerad 2008-11-07

Samtliga partier i den tyska förbundsdagen är överens om att starta en offensiv mot antisemitism. Beslutet kommer efter en alarmerande rapport om antisemitismens utbredning i landet, rapporterar Sydsvenska Dagbladet.

Den tyska förbundsdagen har beslutat om en rad åtgärder för att komma åt problem med antisemitism. Enligt Sydsvenska Dagbladet har samtliga partier enats om att tillsätta en kommitté av experter och forskare som ska göra en grundlig undersökning av antisemitismen i landet. Den ska sedan leda till en förändring av skolans undervisning om den tyska judenhetens historia. Dessutom ska staten satsa pengar på projekt som uppmuntrar till avhopp från den nazistiska rörelsen.

27 människor skadade


Förbundsdagens beslut kommer efter att en rapport om högerextrem kriminalitet presenterats för parlamentet. Rapporten, som beställdes av vänsterpartisten Petra Rau, visar att 27 människor skadades i samband cirka 800 brott med antisemitiskt motiv under årets första nio månader. Rapporten visar också att polisen har svårt att finna de personer som gjort sig skyldiga till brotten. Av nära femhundra misstänkta har bara fyra gripits, skriver Sydsvenska Dagbladet.
Daniel Poohl

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro