081107_utr_antisemit.jpg\

Tyska högerextremister demonstrerar i juni 2004 mot en planerad Synagoga i Bochum, Tyskland.
FOTO: ROLAND GEISHEIMER/ATTENZIONE

Tysk satsning mot antisemitism

Publicerad 2008-11-07

Samtliga partier i den tyska förbundsdagen är överens om att starta en offensiv mot antisemitism. Beslutet kommer efter en alarmerande rapport om antisemitismens utbredning i landet, rapporterar Sydsvenska Dagbladet.

Den tyska förbundsdagen har beslutat om en rad åtgärder för att komma åt problem med antisemitism. Enligt Sydsvenska Dagbladet har samtliga partier enats om att tillsätta en kommitté av experter och forskare som ska göra en grundlig undersökning av antisemitismen i landet. Den ska sedan leda till en förändring av skolans undervisning om den tyska judenhetens historia. Dessutom ska staten satsa pengar på projekt som uppmuntrar till avhopp från den nazistiska rörelsen.

27 människor skadade


Förbundsdagens beslut kommer efter att en rapport om högerextrem kriminalitet presenterats för parlamentet. Rapporten, som beställdes av vänsterpartisten Petra Rau, visar att 27 människor skadades i samband cirka 800 brott med antisemitiskt motiv under årets första nio månader. Rapporten visar också att polisen har svårt att finna de personer som gjort sig skyldiga till brotten. Av nära femhundra misstänkta har bara fyra gripits, skriver Sydsvenska Dagbladet.
Daniel Poohl

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA