Tyska nazister mer våldsamma

Publicerad 2008-08-13

Antalet mordbränder utförda av tyska nazister ökar. Det menar chefen för den tyska säkerhetspolisen BKA, Jörg Ziercke, i en intervju i tidningen Der Tagesspiegel.

Under årets fem första månader har fem gånger fler attacker utförts jämfört med samma tid förra året. Enligt Ziercke har de tyska nazisterna förändrat sin inställning till våld.

"Förr undvek nynazister våld av taktiska skäl, men så verkar inte längre vara fallet", berättar han för Der Tagesspiegel.

Enligt Ziercke har attityden förändrats sedan de våldsamma sammandrabbningarna i Hamburg den 1 maj i år. Då samlades 6000 motdemonstranter för att protestera mot det tyska högerextrema partiet NPD. I bråken som uppstod greps drygt 60 personer och 20 poliser skadades.
Expo

Verktyg:

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland

Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats.

Oscar Sjöstedt gick på nazistspelning – försvarades av Åkesson

Sjöstedt på nazistspelning. SD:s ekonomiske talesperson Oscar Sjöstedt gick på en nazistspelning år 2005. Tilltaget försvarades av Jimmie Åkesson. Det kan Expo avslöja. Den senaste veckan har det publicerats flera besvärande uppgifter om Sjöstedts förhållande till nazismen.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro