Vänsterpartist kritiseras för Förintelsekommentarer

Publicerad 2008-02-15

Vänsterpartisten Torbjörn Björlund utsätts för kritik efter han jämfört Israels politik gentemot Palestina med Förintelsen under andra världskriget.

Det var i samband med riksdagens utrikespolitiska debatt i onsdags som vänsterpartiets riksdagsledamot kopplade samman Israels politik i de ockuperade delarna av Palestina med Förintelsen av judar under andra världskriget.

Torbjörn Björlund sade bland annat att "de som drabbades av Förintelsen är de som i dag utför detta statsterroristiska system". Enligt Torbjörn Björlund så handlar det inte om någon jämförelse mellan Förintelsen och Israels politik utan om paralleller.

– Förintelsen är det värsta brott som har begåtts mot några människor och det borde man lära sig av, säger Torbjörn Björlund.

Vid anförandet i riksdagen sade Björlund även att de israeliska bosättarna i dag fungerar på samma sätt som "då man hade läger för judar under andra världskriget". Något som fått den folkpartistiska riksdagsledamoten Birgitta Ohlsson att reagera och i ett pressmeddelande uppmana vänsterpartiets partiledare Lars Ohly att ta avstånd från Björlunds uttalande.

– Det är djupt smaklöst att en svensk politiker jämställer dagens israeler med Hitler-Tysklands koncentrationslägervakter, säger Ohlsson i ett uttalande.

– Hela Gaza är ett fångläger. Tittar man på flyktinglägren och hur bosättarna hanterar palestinier så finns det klara paralleller. De uppträder som fångvaktare, säger Björlund.

Är det inte en skillnad, när man under andra världskriget dessutom systematiskt hade ihjäl människor?

– Jo precis. Beteendet mot palestinierna är fångvaktarbeteendet. Parallellen i övrigt är väl att det är organiserat. Sedan går det inte att jämföra med Förintelsen för att det var en industri runt massmorden, säger Björlund.
Anders Dalsbro

Verktyg:

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro