Vänsterpartist kritiseras för Förintelsekommentarer

Publicerad 2008-02-15

Vänsterpartisten Torbjörn Björlund utsätts för kritik efter han jämfört Israels politik gentemot Palestina med Förintelsen under andra världskriget.

Det var i samband med riksdagens utrikespolitiska debatt i onsdags som vänsterpartiets riksdagsledamot kopplade samman Israels politik i de ockuperade delarna av Palestina med Förintelsen av judar under andra världskriget.

Torbjörn Björlund sade bland annat att "de som drabbades av Förintelsen är de som i dag utför detta statsterroristiska system". Enligt Torbjörn Björlund så handlar det inte om någon jämförelse mellan Förintelsen och Israels politik utan om paralleller.

– Förintelsen är det värsta brott som har begåtts mot några människor och det borde man lära sig av, säger Torbjörn Björlund.

Vid anförandet i riksdagen sade Björlund även att de israeliska bosättarna i dag fungerar på samma sätt som "då man hade läger för judar under andra världskriget". Något som fått den folkpartistiska riksdagsledamoten Birgitta Ohlsson att reagera och i ett pressmeddelande uppmana vänsterpartiets partiledare Lars Ohly att ta avstånd från Björlunds uttalande.

– Det är djupt smaklöst att en svensk politiker jämställer dagens israeler med Hitler-Tysklands koncentrationslägervakter, säger Ohlsson i ett uttalande.

– Hela Gaza är ett fångläger. Tittar man på flyktinglägren och hur bosättarna hanterar palestinier så finns det klara paralleller. De uppträder som fångvaktare, säger Björlund.

Är det inte en skillnad, när man under andra världskriget dessutom systematiskt hade ihjäl människor?

– Jo precis. Beteendet mot palestinierna är fångvaktarbeteendet. Parallellen i övrigt är väl att det är organiserat. Sedan går det inte att jämföra med Förintelsen för att det var en industri runt massmorden, säger Björlund.
Anders Dalsbro

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA