081206_salem_2.jpg\

Förutom demonstranter och polis var det folktomt i Salem under lördagskvällen.
FOTO: Scanpix

"Vi som är här avskyr detta system"

Publicerad 2008-12-06

Tal om "judiska agenter" och kamp mot mångkultur i Salem utanför Stockholm.
Nästan 700 personer deltog på årets demonstration. Färre än någonsin tidigare.

– Vi som är här avskyr detta system, röt Dan Eriksson från Info-14, som var först ut bland kvällens talare.

Han fortsatte med att hylla de nazister som var i Lund och slogs med polis och motdemonstranter den 30 november.

De andra talarna var Stefan Jacobsson från Free the order, skotten Steven Cartwright, som kallade sig själv för rasnationalist samt Patrik Müller från Tysklands fria nationalister. Steven Cartwright var en av dem som tog i hårdast i sitt tal och menade att det mångkulturella samhället är skapat av bland annat judiska agenter.

– Hur många fler måste dö innan de avslutar det mångkulturella experimentet, frågade han publiken retoriskt.

Tomt på Salems gator


Demonstranterna inledde sin marsch vid 17.30 på lördagseftermiddagen mot den plats där 17-årige Daniel Wretström mördades år 2000. Under tungt polisbeskydd tågade deltagarna med tända facklor genom ett regntungt Salem.

Bortsett från journalistuppbådet som följde marschen var gatorna i stort sett tomma. Undantaget var de personer från "Stoppa nazismen aktivt ickevåld" som höll upp plakat med namn på personer som nazister mördat i Sverige. Deras närvaro var något som störde demonstranterna. Flera av dem gick ur tåget för att fotografera protesten. Andra kommenterade den högljutt.

Kraftig minskning av deltagare


Årets marsch var den nionde i ordningen. Antalet deltagare fortsätter att minska där årets 700 deltagare kan jämföras med förra årets närmare 1000. Minskningen kom trots att arrangörerna försökt blåsa nytt liv i marschen genom att marknadsföra den som en manifestation om "nordiskt civilkurage". Men när talarna tog till orda framstod det med all önskvärd tydlighet vad marschen egentligen handlar om: hat mot det svenska samhället, mångkulturen och konspirationsteorier om judiska agenters inflytande. En teori som inom nazistkretsar är känd under förkortningen ZOG (Zionist Occupied Government).

Vid uppsamlingsplatsen var stämningen hetsk. Inledningsvis hindrade polisen också journalister från att komma in på området. Detta efter krav från nazisterna.

400 omhändertagna


Tidigare under dagen hade Nätverket mot rasism samlat runt 300 motdemonstranter i Salem centrum. Omkring 400 motdemonstranter omhändertogs dessutom under dagen på olika platser i Stockholm. 15 greps misstänkta för bland annat våld och hot mot tjänsteman. Inga nazister greps eller omhändertogs, enligt polisen.
Johannes Jakobsson

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA