Viftade med hakkorsflagga

Publicerad 2008-09-17


Två män, 19 och 22 år gamla, har dömts för hets mot folkgrupp efter att ha viftat med en hakkorsflagga på en balkong i Gävle. Samtidigt frias de och ytterligare en 22-årig man för förberedelse för grov misshandel, skriver tidningen Arbetarbladet på sin hemsida.

Beväpnade med baseballträn ringde trion på hos en man som de var osams med. Men mannen var förvarnad och öppnade inte dörren.

Åklagaren menade att detta var tillräckligt för att döma männen för förberedelse för grov misshandel, men Gävle tingsrätt var av en annan åsikt. De friade samtliga av männen från de misstankarna.

Två av männen döms däremot för hets mot folkgrupp efter att ha vecklat ut en hakkorsflagga från en balkong. Straffet bestämdes till 5.000 kronor i dagsböter.
Expo

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro