080904_inr_agnesberg_2.jpg\

Bilder från polisens förundersökning.

Vit makt-anhängare åtalade för mordbrand

Publicerad 2008-09-04

Den ene har varit medlem i Nationalsocialistisk front. Den andre har haft kontakt med Svenska motståndsrörelsen. Nu står de tillsammans med en annan kamrat åtalade för grov mordbrand och grov misshandel.

Det var under midsommarnatten som fyra män och en kvinna, begav sig till stationshuset i Agnesberg utanför Göteborg. Huset hade sedan en tid tillbaka varit ockuperat av en grupp tillhörande den autonoma vänstern.

Baseballträn och bensin


Gärningsmännen hade noterat husockupationen då de körde förbi stationshuset i sin röda raggarbil tidigare på kvällen. Med baseballträn och en flaska full med bensin attackerade de stationshuset där ett trettiotal personer vistades.

Tre av de fem ska ha attackerat huset genom att först kasta in en sten genom ett fönster för att sedan kasta in en brinnande flaska med bensin. Flaskan träffade en sovande husockupant vars sovsäck fattade eld. Husockupanten fick första gradens brännskada.

På vägen till Agnesberg ska kamraterna även ha misshandlat en person i en busskur. Gärningsmännens motiv är enligt åklagaren att offret var en "meningsmotståndare".

Hitlerhälsningar och nazikopplingar


De tre männen åtalas för grov mordbrand och grov misshandel vid Göteborgs tingsrätt. Deras två kamrater som väntade i bilen åtalas för medhjälp till samma brott. Enligt förundersökningen ska de åtalade även ha gjort hitlerhälsningar i samband med attentatet och det framgår även att flera av de åtalade ogillar "kommunister" och "AFA".

Tre av de åtalade har haft kontakt med vit makt-miljön. Den äldste av dem, en 30-årig man, var under slutet av 1990-talet medlem i Nationalsocialistisk front. Mannen är tidigare dömd för olaga hot då han hotat en före detta sambo för att hon träffade en man av utländsk härkomst. En annan person finns i ett vit makt-företags kundregister.

En tredje person har varit i kontakt med Svenska motståndsrörelsen. I förundersökningen framgår att personen har mailat organisationen efter att han varit i bråk i en gatukökskö i Göteborg. Samma person står också åtalad för grov kvinnofridskränkning då han ska ha misshandlat sin sambo vid ett flertal tillfällen.

Den äldste av de åtalade har tidigare hävdat att han hjälpte husockupanterna ut ur byggnaden.
- Han var berusad och säger att han hjälpt folk ut, sa 30-åringens advokat Stig Centerwall, till tidningen Metro i slutet av juni.
Alexander Bengtsson

Verktyg:

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro