Ytterligare en nazist häktad för rån

Publicerad 2008-02-26

Ytterligare en nazist häktades under tisdagen för rånet mot en före detta kompanjon, en händelse som Expo tidigare rapporterat om. Sammanlagt sitter nu fem misstänkta för grovt rån. Ytterligare en person är eftersökt.

Enligt uppgifter ska den person som rånandes i Munkedal i Bohus län 8 februari i år ha lämnat organisationen Nordiska förbundet för en konkurrerande grupp. Han ska han även ha tagit med sig ett kundregister från Nordiska förlaget med över 10000 köpares kontaktuppgifter. Syftet med rånet ska ha varit att lägga beslag på registret. Åklagaren är dock förtegen om de häktade ska ha kommit över något vid rånet.

– Det är av utredningsskäl plus att jag och övriga som har varit på förhandlingen i tingsrätten har belagts med yppandeförebud. Vi har såklart en hel del information, men av de här två skälen så går vi inte ut med något, säger Niklas Sannerholm, chefåklagare på åklagarkammaren i Uddevalla.

En av dem som sitter häktade är ägaren till Nordiska förlaget. Samtliga fem är kända i nazistkretsar. Ytterligare en person söks nu av polisen. Åklagare Niklas Sannerholm vill inte kommentera om det kan bli aktuellt med fler häktningar.
Anders Dalsbro

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro