080606_inr_smrdemo_1.jpg\

Aktivister från Svenska motståndsrörelsen uppträdde aggressivt under den nazistiska demonstrationen i Stockholm på nationaldagen 2008. Runt 1000 personer deltog vid demonstrationen.
FOTO: Expo

21-åring dömd för hets mot folkgrupp

Publicerad 2009-03-11

I torsdags dömdes en person från Svenska motståndsrörelsen för hets mot folkgrupp. Samtidigt valde åklagaren att lägga ner förundersökningen mot organisationens ledare och flera andra misstänkta.

Det var i samband med förra årets nazistiska demonstration på nationaldagen i Stockholm som ett stort antal personer från den nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen greps misstänkta för hets mot folkgrupp. De gripna misstänktes bland annat för att ha gjort så kallad Hitlerhälsning.

I torsdags dömde Stockholms tingrätt en av de gripna för hets mot folkgrupp. Den 21-åriga mannen, hemmahörande i Skåne, dömdes till skyddstillsyn. 21-åringen ska tillsammans med andra ha skanderat "Sieg Heil".

Enligt egen utsago gick 21-åringen 2007 med i Svenska motståndsrörelsen. Innan dess var han ansluten till Nationaldemokraterna. I dag säger han sig inte tillhöra någon organisation. Men säger sig i ett yttrande till kriminalvården att han är stolt och inte ångrar det han gjort.

Förundersökning läggs ner


Bara några dagar innan domen mot 21-åringen beslutade kammaråklagaren Anita Glad att lägga ner förundersökningen mot sju personer som var misstänkta för hets mot folkgrupp vid samma tillfälle. Bland de sju återfinns bland annat Svenska motståndsrörelsen ledare Klas Lund och Magnus Söderman. Sedan tidigare har två personer strukits ur samma utredning. Endast en person är fortfarande misstänkt.

I anslutning till händelsen på nationaldagen har sedan tidigare bland annat två personer fällts av Eskilstuna tingrätt för hets mot folkgrupp.
Anders Dalsbro

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA