080606_inr_smrdemo_1.jpg\

Aktivister från Svenska motståndsrörelsen uppträdde aggressivt under den nazistiska demonstrationen i Stockholm på nationaldagen 2008. Runt 1000 personer deltog vid demonstrationen.
FOTO: Expo

21-åring dömd för hets mot folkgrupp

Publicerad 2009-03-11

I torsdags dömdes en person från Svenska motståndsrörelsen för hets mot folkgrupp. Samtidigt valde åklagaren att lägga ner förundersökningen mot organisationens ledare och flera andra misstänkta.

Det var i samband med förra årets nazistiska demonstration på nationaldagen i Stockholm som ett stort antal personer från den nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen greps misstänkta för hets mot folkgrupp. De gripna misstänktes bland annat för att ha gjort så kallad Hitlerhälsning.

I torsdags dömde Stockholms tingrätt en av de gripna för hets mot folkgrupp. Den 21-åriga mannen, hemmahörande i Skåne, dömdes till skyddstillsyn. 21-åringen ska tillsammans med andra ha skanderat "Sieg Heil".

Enligt egen utsago gick 21-åringen 2007 med i Svenska motståndsrörelsen. Innan dess var han ansluten till Nationaldemokraterna. I dag säger han sig inte tillhöra någon organisation. Men säger sig i ett yttrande till kriminalvården att han är stolt och inte ångrar det han gjort.

Förundersökning läggs ner


Bara några dagar innan domen mot 21-åringen beslutade kammaråklagaren Anita Glad att lägga ner förundersökningen mot sju personer som var misstänkta för hets mot folkgrupp vid samma tillfälle. Bland de sju återfinns bland annat Svenska motståndsrörelsen ledare Klas Lund och Magnus Söderman. Sedan tidigare har två personer strukits ur samma utredning. Endast en person är fortfarande misstänkt.

I anslutning till händelsen på nationaldagen har sedan tidigare bland annat två personer fällts av Eskilstuna tingrätt för hets mot folkgrupp.
Anders Dalsbro

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA