25-årig nazist åtalas för yttrandefrihetsbrott

Publicerad 2009-10-29

Den 25-årige nazisten Emil Hagberg har åtalats av Justitiekanslern misstänkt för hets mot folkgrupp. Åtalet gäller flera läsarkommentarer som publicerats på Svenska motståndsrörelsens internetsajt patriot.nu.

Kommentarerna har publicerats vid flera olika tillfällen mellan 2007 och 2009 i anknytning till olika artiklar. Besökarna har bland annat skrivit "Länge leve Adolf Hitler!" och "Vi måste lära främlingarna att simma i sitt eget blod". Enligt justitiekanslern är dessa uttalanden brottsliga då de uttrycker "missaktning av människor tillhörande andra folkgrupper, särskilt judar".

Det är Emil Hagberg som åtalas eftersom han är ansvarig utgivare för sidan patriot.nu och därför även ansvarig för innehållet i läsarkommentarerna. Emil Hagberg är tidigare dömd för bland annat misshandel och vapenbrott. I september 2007 hittade polisen flera nedgrävda skjutvapen i ett skogsområde i Upplands väsby.

Vapengömman kunde bindas till Emil Hagberg som dömdes till fängelse för brottet. Om han fälls nu riskerar han böter eller fängelse i upp till två år.
Expo

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA