25-årig nazist åtalas för yttrandefrihetsbrott

Publicerad 2009-10-29

Den 25-årige nazisten Emil Hagberg har åtalats av Justitiekanslern misstänkt för hets mot folkgrupp. Åtalet gäller flera läsarkommentarer som publicerats på Svenska motståndsrörelsens internetsajt patriot.nu.

Kommentarerna har publicerats vid flera olika tillfällen mellan 2007 och 2009 i anknytning till olika artiklar. Besökarna har bland annat skrivit "Länge leve Adolf Hitler!" och "Vi måste lära främlingarna att simma i sitt eget blod". Enligt justitiekanslern är dessa uttalanden brottsliga då de uttrycker "missaktning av människor tillhörande andra folkgrupper, särskilt judar".

Det är Emil Hagberg som åtalas eftersom han är ansvarig utgivare för sidan patriot.nu och därför även ansvarig för innehållet i läsarkommentarerna. Emil Hagberg är tidigare dömd för bland annat misshandel och vapenbrott. I september 2007 hittade polisen flera nedgrävda skjutvapen i ett skogsområde i Upplands väsby.

Vapengömman kunde bindas till Emil Hagberg som dömdes till fängelse för brottet. Om han fälls nu riskerar han böter eller fängelse i upp till två år.
Expo

Verktyg:

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.


Sverigedemokraterna är ett hot mot demokratin

Söndagskrönika, Daniel Poohl. Samarbete eller inte? För den som vill öppna dörren för Sverigedemokraterna kan det vara värt att veta vad som väntar.