25-årig nazist åtalas för yttrandefrihetsbrott

Publicerad 2009-10-29

Den 25-årige nazisten Emil Hagberg har åtalats av Justitiekanslern misstänkt för hets mot folkgrupp. Åtalet gäller flera läsarkommentarer som publicerats på Svenska motståndsrörelsens internetsajt patriot.nu.

Kommentarerna har publicerats vid flera olika tillfällen mellan 2007 och 2009 i anknytning till olika artiklar. Besökarna har bland annat skrivit "Länge leve Adolf Hitler!" och "Vi måste lära främlingarna att simma i sitt eget blod". Enligt justitiekanslern är dessa uttalanden brottsliga då de uttrycker "missaktning av människor tillhörande andra folkgrupper, särskilt judar".

Det är Emil Hagberg som åtalas eftersom han är ansvarig utgivare för sidan patriot.nu och därför även ansvarig för innehållet i läsarkommentarerna. Emil Hagberg är tidigare dömd för bland annat misshandel och vapenbrott. I september 2007 hittade polisen flera nedgrävda skjutvapen i ett skogsområde i Upplands väsby.

Vapengömman kunde bindas till Emil Hagberg som dömdes till fängelse för brottet. Om han fälls nu riskerar han böter eller fängelse i upp till två år.
Expo

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA