091212_salem_1.jpg\

Kransbärerskorna med blommor och en bild på Daniel Wretströms passerar Snaivs motdemonstration, där en lång rad minnesark hålls upp på personer som mördats av nazister de senaste 20 åren i Sverige. Salemfondens vakter hånskrattar när de under poliseskort passerar Snaivarna. På den undre bildens plakat står det "Mördad av nazister, Robert Karlström, 1999 i Malexander".
FOTO: Expo

500 högerextremister i Salem

Publicerad 2009-12-12

Lördagens högerextrema manifestation i Salem, den tionde i ordningen, blev en lugn tillställning som väckte mindre uppmärksamhet än tidigare år. Den högerextrema marschen lockade färre deltagare än någonsin tidigare.

När det traditionella fackeltåget i årets första snöfall slingrade sig upp från Rönninge station kunde två nyheter konstateras:
• Antalet deltagare var inte fler än 500, färre än förr om åren. Det kan hänga ihop med splittringen tidigare i år inom den svenska extremhögern.
• Inga militanta motdemonstranter fanns på plats, vilket innebar att det sedvanliga stora polisuppbådet hade mindre att göra än vanligt.
 

Fredliga motdemonstranter


Organisationen Snaiv, Stoppa nazismen – Aktivt ickevåld, var på plats med sammanlagt ett 40-tal deltagare som i två grupper längs marschvägen höll upp minnesark med offren för nazisters mord i Sverige.

En nyhet var gruppen Uppsalabor mot rasism som höll en tillståndsgiven manifestation. Deltagarna i tåget och de fåtaliga åskådarna fick höra sakliga och värdiga tal mot nazism och främlingsfientlighet och om de framgångar som ickevåldsarbetet mot främlingsfientlighet nått i bland annat Nyköping och Uppsala.

Tal mot islamiseringen


När det högerextrema tåget kom fram till målet vid busshållplatsen där Daniel Wretström dödades år 2000, lades kransar ned vid ett uppbyggt altare. Tillvägagångssättet var detsamma som de nio tidigare manifestationerna.

Tre tal hölls, med teman som svenskhat och svenskhet. Både Varenus Luckman, som även var talare vid tyska sammankomsten Fest det Völker tidigare i år, och Stefan Jacobsson från Free the Order, hyllade sammanhållningen i rörelsen trots meningsmotsättningar. Årets utländska gäst var en representant från franska organisationen Nouvelle Droite Populaire. Han talade mot islamisering och multikulturalism och för ett Europa från Brest till Vladivostok.

Några utfall mot medierna förekom inte. Men Stefan Jacobsson angrep Salems kommun för att den försökt stoppa marschen. Som vanligt hade polisens demonstrationstillstånd överklagats. Kommunalrådet Lennart Kalderén beskylldes också för lögner i den information inför manifestationen som på flera språk skickats hem till kommunens invånare.

Bildspel: SALEM - Martyren, Marschen, Motståndet
Erik Sidenbladh

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA