Antijudiska attacker i Europa

Publicerad 2009-01-09

Konflikten mellan Israel och Hamas har lett till flera antijudiska incidenter i Europa och Sverige.

Judiska församlingens lokal i Helsingborg har vid två tillfällen eldhärjats och den israeliska ambassaden i Stockholm har utsatts för antisemitiskt klotter. Även en dörr har satts i brand på det judiska begravningskapellet i Malmö, skriver Svenska Dagbladet.

Enligt Svenska Dagbladet så har såväl de judiska församlingarna som polisen höjt beredskapen i Sverige.

I flera andra länder har liknande incidenter skett. Händelserna kopplas samman med den pågående konflikten mellan Israel och Hamas. Diana Keizer från det belgiska forumet för judiska organisationer, säger i en intervju med holländsk radio:

"Vårt samfund är under attack från människor som försöker importera konflikten mellan Israel och palestinierna."
Expo

Verktyg:

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.


Sverigedemokraterna är ett hot mot demokratin

Söndagskrönika, Daniel Poohl. Samarbete eller inte? För den som vill öppna dörren för Sverigedemokraterna kan det vara värt att veta vad som väntar.

Man misshandlad till döds vid nazistdemonstration i Finland

En 28-årig man har avlidit efter att ha blivit misshandlad i samband med att nazistiska Finska motståndsrörelsens demonstrerade förra helgen. Polisen är fortfarande förtegen om detaljerna kring dödsmisshandeln.