Antimuslimsk förening siktar på danska valet

Publicerad 2009-02-23

Den antimuslimska föreningen Stoppa islamiseringen av Danmark, SIAD, siktar på att kandidera i valet till Folketinget och Ålborgs kommunfullmäktige.

Föreningen som leds av den före detta slaktaren Anders Gravers vill se ett totalt invandringsstopp och kräver att invandrare som inte är självförsörjande ska skickas ut ur landet.

Samlar underskrifter


I en kommentar till Dansk Radio säger Anders Gravers att SIAD kommer att ta hjälp föreningens medlemmar på Facebook. Om 500 medlemmar lyckas samla ihop 40 namnunderskrifter har partiet tillräckligt många underskrifter för att kunna kandidera.

SIAD har redan presenterat en kandidat till Ålborgs kommunfullmäktige, Gunni Jörgensen. Anders Gravers själv kommer inte att kandidera till vare sig Folketinget eller Ålborgs kommunfullmäktige.

Spelar en viktig roll


SIAD uppstod sommaren 2005 ur den miljö av anti-muslimska grupper som frodas i bakvattnet av Dansk Folkepartis framgångar. Ledaren Anders Gravers försökte samma år starta en lokalavdelning till den främlingsfientliga organisationen Den Danske Förening. Men han tröttnade snabbt på föreningens ovilja att agera och startade i stället SIAD. Gruppen har under de senaste åren spelat en viktig roll i den växande anti-muslimska rörelsen i Europa.

Relaterade artiklar:
Ladda ner Expos tema om kriget mot islam från hösten 2007.
Daniel Poohl

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA