Antirasister i Luleå hotas

Publicerad 2009-11-17

Antirasister i Luleå är utsatta. De senaste två veckorna har två personer från Rättvisepartiet socialisterna mottagit hot, rapporterar NSD

Förra veckan mottog en av Rättvisepartiet socialisternas medlemmar ett hot. På måndagen var det dags igen.
– Han frågade om vi var medvetna om vilka konsekvenserna kunde bli, säger Johanna Ewans till NSD.
Mannen som ringde presenterade sig med ett förnamn. Han frågade sedan om Johanna Ewans var medveten om vilka konsekvenserna av protester mot rasism och nazism kunde bli.

Hon tänker dock inte låtas sig tystas, utan tyckeratt det är viktigt att markera utan att ta till våld. Hon nämner en händelse i söndags då ett antal personer sade ifrån när aktivister från Svenska motståndsrörelsen var i staden för att dela ut flygblad. Trots att nazisterna uppträdde hotfullt valde de att säga ifrån.

– Vi sa att vi inte vill ha några nazister i stan. En blev förbannad och började kasta grejer, säger Syndikalisten Birgitta Nordmark som var på plats på söndagen till NSD.
Hon nämner även att någon försökte slåss med en stång till en banderol.

Svenska motståndsrörelsen har på sin hemsida gått ut och meddelat att det var de som blev attackerade. Där framgår det även att en av Svenska motståndsrörelsens aktivister ringt till en kvinna i Rättvisepartiet socialisterna för att "avkräva dem en förklaring".
Anders Dalsbro

Verktyg:

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.