Antirasister i Luleå hotas

Publicerad 2009-11-17

Antirasister i Luleå är utsatta. De senaste två veckorna har två personer från Rättvisepartiet socialisterna mottagit hot, rapporterar NSD

Förra veckan mottog en av Rättvisepartiet socialisternas medlemmar ett hot. På måndagen var det dags igen.
– Han frågade om vi var medvetna om vilka konsekvenserna kunde bli, säger Johanna Ewans till NSD.
Mannen som ringde presenterade sig med ett förnamn. Han frågade sedan om Johanna Ewans var medveten om vilka konsekvenserna av protester mot rasism och nazism kunde bli.

Hon tänker dock inte låtas sig tystas, utan tyckeratt det är viktigt att markera utan att ta till våld. Hon nämner en händelse i söndags då ett antal personer sade ifrån när aktivister från Svenska motståndsrörelsen var i staden för att dela ut flygblad. Trots att nazisterna uppträdde hotfullt valde de att säga ifrån.

– Vi sa att vi inte vill ha några nazister i stan. En blev förbannad och började kasta grejer, säger Syndikalisten Birgitta Nordmark som var på plats på söndagen till NSD.
Hon nämner även att någon försökte slåss med en stång till en banderol.

Svenska motståndsrörelsen har på sin hemsida gått ut och meddelat att det var de som blev attackerade. Där framgår det även att en av Svenska motståndsrörelsens aktivister ringt till en kvinna i Rättvisepartiet socialisterna för att "avkräva dem en förklaring".
Anders Dalsbro

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA