Antirasister i Luleå hotas

Publicerad 2009-11-17

Antirasister i Luleå är utsatta. De senaste två veckorna har två personer från Rättvisepartiet socialisterna mottagit hot, rapporterar NSD

Förra veckan mottog en av Rättvisepartiet socialisternas medlemmar ett hot. På måndagen var det dags igen.
– Han frågade om vi var medvetna om vilka konsekvenserna kunde bli, säger Johanna Ewans till NSD.
Mannen som ringde presenterade sig med ett förnamn. Han frågade sedan om Johanna Ewans var medveten om vilka konsekvenserna av protester mot rasism och nazism kunde bli.

Hon tänker dock inte låtas sig tystas, utan tyckeratt det är viktigt att markera utan att ta till våld. Hon nämner en händelse i söndags då ett antal personer sade ifrån när aktivister från Svenska motståndsrörelsen var i staden för att dela ut flygblad. Trots att nazisterna uppträdde hotfullt valde de att säga ifrån.

– Vi sa att vi inte vill ha några nazister i stan. En blev förbannad och började kasta grejer, säger Syndikalisten Birgitta Nordmark som var på plats på söndagen till NSD.
Hon nämner även att någon försökte slåss med en stång till en banderol.

Svenska motståndsrörelsen har på sin hemsida gått ut och meddelat att det var de som blev attackerade. Där framgår det även att en av Svenska motståndsrörelsens aktivister ringt till en kvinna i Rättvisepartiet socialisterna för att "avkräva dem en förklaring".
Anders Dalsbro

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA