Antirasister utsätts för dödshot

Publicerad 2009-08-03

Högerextremister i Storbritannien har inlett en kampanj där antirasister utsätts för dödshot. Studenter som deltog i protester mot British National Party i samband med valet till EU-parlamentet är några av dem som högerextremisterna riktat in sig på.

Enligt Weyman Bennett på Unite Against Fascism så har antalet hot och attacker ökat efter EU-valet. Weyman Bennett har själv mottagit hot om att han kommer att dödas innan årets slut "för brott mot alla lojala vita patrioter och brittiska nationalister", skriver The Guardian.

Bakom hoten står en grupp som kallar sig Aryan Martyrs' Brigade (Ariska martyrernas brigad). Polisen utreder nu hotet mot Weyman Bennett.

Polisen tar hoten på allvar


Weyman Bennett har tidigare utsatts för olika former av hot, men den här gången har polisen meddelat att han ska ta dödshotet på största allvar.

Även andra har mottagit hot bland annat via e-post. Åtminstone en av dem som utsatts för hot hade innan förekommit på en bild i samband med protester mot British National Party (BNP).

Misshandel


En som nyligen utsattes för våld är 23-årige studenten Gary McNally. Efter valet till EU-parlamentet, där BNP fick två mandat, deltog McNally vid ett protestmöte. Efter mötet dök bilder på honom upp på en hemsida som har kopplingar till Aryan Martyrs' Brigade. Bara några dagar senare attackerades Gary McNally utanför sitt hem. McNally, som ådrog sig skärsår och andra skador i samband med misshandeln, fick föras till sjukhus.

– Efter misshandeln trodde att jag hade blivit blind på mitt vänstra öga. Attacken har gjort mig mycket rädd - BNP visar upp en respektabel fasad, men jag antar att detta är vad som händer om du offentligt stå upp och visar dem motstånd, säger Gary McNally till The Guardian.
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.


Sverigedemokraterna är ett hot mot demokratin

Söndagskrönika, Daniel Poohl. Samarbete eller inte? För den som vill öppna dörren för Sverigedemokraterna kan det vara värt att veta vad som väntar.