Antisemiter kandiderar för Libertas

Publicerad 2009-05-07

Flera av kandidaterna för den polska upplagan av det EU-kritiska partiet Libertas är kända antisemiter. Ryszard Bender, har tidigare uttalat sig om att Auschwitz var ett arbetsläger och inte ett dödsläger. Han menar att judar och zigenare dog i lägret på grund av hårt arbete.

En annan av kandidaterna Anna Sobecka är känd för att stödja en radiokanal som ofta blivit kritiserad för att ha tagit upp uttalanden från antisemitiska kommentatorer. Både Ryszard Bender och Anna Sobecka har tidigare varit medlemmar i det ultrakonservativa Polska familjers liga, LRP, vars företrädare gjort sig kända för antisemitiska utspel.
Libertas bildades 2008 av Declay Ganley i samband med folkomröstningen om Lissabonföredraget på Irland. Partiet är kritiskt till Lissabonföredraget och satsar på att kandidera i varje EU-land.
Expo

Verktyg:

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.