Artist som vill bränna bögar spelar i Sverige

Publicerad 2009-10-16

Reggaeartisten Sizzla som bland annat sjunger om att bränna bögar ska spela på Göta Källare i Stockholm. Samtidigt hotas artistens konsert i Köpenhamn att ställas in på grund av det homofobiska budskapet.

Sizzla är inbokad på Göta källare i Stockholm nästa vecka. Spelningen rekommenderas bland annat av Aftonbladets sajt alltomstockholm.se.
- Det speglar okunskapen som finns kring såna här budskap, säger Sören Juvas, förbundsordförande vid RFSL.

Sizzla har hyllats av kritiker som en av artisterna som fört
reggaemusiken in i 2000-talet. Men hans budskap är kontroversiellt.
2004 hindrades han från att resa in i Storbrittanien efter protester från HBT-grupper i landet. En av Sizzlas mest kontroversiella låttexter uppmanar till att män som har sex med män ska brännas.

- Det finns ett syfte bakom att skriva såna här låttexter. Man vill avhumanisera olika grupper och människorna som man menar tillhör gruppen för att sedan kunna legitimera våldshandlingar mot dem säger Sören Juvas.

Stor kritik i Köpenhamn


I Stockholm har det varit tyst kring Sizzlas spelning. Men i Köpenhamn stormar det desto mer. Där försöker kommunpolitiker med socialdemokraten Lars Aslan Rasmussen i spetsen att stoppa spelningen, som är planerad att hållas i det skattefinansierade Pumpehuset på måndag.

- Under sommaren har vi fått höra att hatbrotten ökat explosionsartat i Köpenhamn, så en lokal som Pumpehuset som finansieras av skattepengar borde inte tillåta en konsert från en öppet homofobisk artist, säger Rasmussen till danska politiken.dk.

Om Pumpehuset inte ställer in spelningen riskerar de att gå miste om den offentliga finansieringen.
- Hade det varit ett nazistband så hade det aldrig tillåtits, säger Lars Aslan Rasmussen till politiken.dk.

Expo har sökt både alltomstockholm.se och Göta Källare för en kommentar.
Johannes Jakobsson

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA