Artist som vill bränna bögar spelar i Sverige

Publicerad 2009-10-16

Reggaeartisten Sizzla som bland annat sjunger om att bränna bögar ska spela på Göta Källare i Stockholm. Samtidigt hotas artistens konsert i Köpenhamn att ställas in på grund av det homofobiska budskapet.

Sizzla är inbokad på Göta källare i Stockholm nästa vecka. Spelningen rekommenderas bland annat av Aftonbladets sajt alltomstockholm.se.
- Det speglar okunskapen som finns kring såna här budskap, säger Sören Juvas, förbundsordförande vid RFSL.

Sizzla har hyllats av kritiker som en av artisterna som fört
reggaemusiken in i 2000-talet. Men hans budskap är kontroversiellt.
2004 hindrades han från att resa in i Storbrittanien efter protester från HBT-grupper i landet. En av Sizzlas mest kontroversiella låttexter uppmanar till att män som har sex med män ska brännas.

- Det finns ett syfte bakom att skriva såna här låttexter. Man vill avhumanisera olika grupper och människorna som man menar tillhör gruppen för att sedan kunna legitimera våldshandlingar mot dem säger Sören Juvas.

Stor kritik i Köpenhamn


I Stockholm har det varit tyst kring Sizzlas spelning. Men i Köpenhamn stormar det desto mer. Där försöker kommunpolitiker med socialdemokraten Lars Aslan Rasmussen i spetsen att stoppa spelningen, som är planerad att hållas i det skattefinansierade Pumpehuset på måndag.

- Under sommaren har vi fått höra att hatbrotten ökat explosionsartat i Köpenhamn, så en lokal som Pumpehuset som finansieras av skattepengar borde inte tillåta en konsert från en öppet homofobisk artist, säger Rasmussen till danska politiken.dk.

Om Pumpehuset inte ställer in spelningen riskerar de att gå miste om den offentliga finansieringen.
- Hade det varit ett nazistband så hade det aldrig tillåtits, säger Lars Aslan Rasmussen till politiken.dk.

Lovisa Madås, redaktionschef på alltomstockholm.se, säger till Expo att de har brustit i sin uppmärksamhet när de rekommenderade Sizzla:

- Vi står inte bakom bakom Sizzlas åsikter på något sätt, säger Lovisa Madås.
Johannes Jakobsson

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA