Artist som vill bränna bögar spelar i Sverige

Publicerad 2009-10-16

Reggaeartisten Sizzla som bland annat sjunger om att bränna bögar ska spela på Göta Källare i Stockholm. Samtidigt hotas artistens konsert i Köpenhamn att ställas in på grund av det homofobiska budskapet.

Sizzla är inbokad på Göta källare i Stockholm nästa vecka. Spelningen rekommenderas bland annat av Aftonbladets sajt alltomstockholm.se.
- Det speglar okunskapen som finns kring såna här budskap, säger Sören Juvas, förbundsordförande vid RFSL.

Sizzla har hyllats av kritiker som en av artisterna som fört
reggaemusiken in i 2000-talet. Men hans budskap är kontroversiellt.
2004 hindrades han från att resa in i Storbrittanien efter protester från HBT-grupper i landet. En av Sizzlas mest kontroversiella låttexter uppmanar till att män som har sex med män ska brännas.

- Det finns ett syfte bakom att skriva såna här låttexter. Man vill avhumanisera olika grupper och människorna som man menar tillhör gruppen för att sedan kunna legitimera våldshandlingar mot dem säger Sören Juvas.

Stor kritik i Köpenhamn


I Stockholm har det varit tyst kring Sizzlas spelning. Men i Köpenhamn stormar det desto mer. Där försöker kommunpolitiker med socialdemokraten Lars Aslan Rasmussen i spetsen att stoppa spelningen, som är planerad att hållas i det skattefinansierade Pumpehuset på måndag.

- Under sommaren har vi fått höra att hatbrotten ökat explosionsartat i Köpenhamn, så en lokal som Pumpehuset som finansieras av skattepengar borde inte tillåta en konsert från en öppet homofobisk artist, säger Rasmussen till danska politiken.dk.

Om Pumpehuset inte ställer in spelningen riskerar de att gå miste om den offentliga finansieringen.
- Hade det varit ett nazistband så hade det aldrig tillåtits, säger Lars Aslan Rasmussen till politiken.dk.

Lovisa Madås, redaktionschef på alltomstockholm.se, säger till Expo att de har brustit i sin uppmärksamhet när de rekommenderade Sizzla:

- Vi står inte bakom bakom Sizzlas åsikter på något sätt, säger Lovisa Madås.
Johannes Jakobsson

Verktyg:

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.