Baltic pridetåg i Riga tillåts

Publicerad 2009-05-15

Trots försök från lokala myndigheter att stoppa den första Baltic Pride-paraden i Riga kommer den att genomföras på lördagen.Detta efter ett att en domstol rivit upp förbudet.

Två och en halv timme tog det för rätten att häva förbudet mot pride-tåget som är planerat att gå genom Lettlands huvudstad Riga på lördag. Expo har pratat med Junilistans EU-parlamentariker Hélène Goudín som var på plats vid domstolsförhandlingen.

- Det var bara rättens ordförande som ville tillåta marschen, så hon hade det kämpigt. Men de andra fick ge med sig eftersom det inte fanns någon lag som stödde förbudet, säger Hélène Goudín till Expo.

Det var på torsdagen som Rigas stadsdelsnämnd med ansvar för demonstrationer och marscher drog tillbaka sitt tillstånd för paraden. De hänvisade till deltagarnas säkerhet, och allmänhetens "hälsa och moral", som de menade hotades av arrangemanget.

Ordförande i organisationen "Mozaika", Linda Freimane, som är med och arrangerar Baltic Pride överklagade myndighetens beslut som hon menade var grundat på politiska påtryckningar inför kommande lokala val.

Nu har domstolen alltså gett henne rätt. Om allt går enligt planerna startar tåget mitt på dagen på lördag.
Johannes Jakobsson

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA