Baltic pridetåg i Riga tillåts

Publicerad 2009-05-15

Trots försök från lokala myndigheter att stoppa den första Baltic Pride-paraden i Riga kommer den att genomföras på lördagen.Detta efter ett att en domstol rivit upp förbudet.

Två och en halv timme tog det för rätten att häva förbudet mot pride-tåget som är planerat att gå genom Lettlands huvudstad Riga på lördag. Expo har pratat med Junilistans EU-parlamentariker Hélène Goudín som var på plats vid domstolsförhandlingen.

- Det var bara rättens ordförande som ville tillåta marschen, så hon hade det kämpigt. Men de andra fick ge med sig eftersom det inte fanns någon lag som stödde förbudet, säger Hélène Goudín till Expo.

Det var på torsdagen som Rigas stadsdelsnämnd med ansvar för demonstrationer och marscher drog tillbaka sitt tillstånd för paraden. De hänvisade till deltagarnas säkerhet, och allmänhetens "hälsa och moral", som de menade hotades av arrangemanget.

Ordförande i organisationen "Mozaika", Linda Freimane, som är med och arrangerar Baltic Pride överklagade myndighetens beslut som hon menade var grundat på politiska påtryckningar inför kommande lokala val.

Nu har domstolen alltså gett henne rätt. Om allt går enligt planerna startar tåget mitt på dagen på lördag.
Johannes Jakobsson

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA