BNP anklagas för diskriminering

Publicerad 2009-08-26

Det brittiska högerextrema partiet British national party riskerar att dras inför rätta. Enligt kommissionen för jämställdhet och mänskliga rättigheter är partiets medlemskrav diskriminerande.

Det var i förrgår som kommissionen för jämställdhet och mänskliga rättigheter, EHRC, inledde sitt försök att dra BNP till rätten. Sedan i somras har kommissionen uppmärksammat det högerextrema partiet på att det på flera punkter eventuellt bryter mot lagen.

Diskriminerande medlemskriterier


I ett brev brev som skickades till partiledaren Nick Griffin den 22 juni listade EHRC tre punkter som BNP ombads se över. Kriterierna för vem som får bli medlem, riktlinjer för rekrytering och personalfrågor och de valda företrädarnas attityd till väljarna.

British National Party ska enligt The Guardian har gått med på att lyssna på kritiken. I två av punkterna i brevet ska partiet har lovat att följa lagen. Men det är inte tillräckligt för EHRC som nu går vidare.

– BNP har förklarat att partiet inte är villigt att förbättra kriterierna för medlemskap, vilka vi anser vara diskriminerande och olagliga, sa John Wadham, chef för EHRC till Guardian.

Kan fortfarande ändra sig


Enligt Wadham har BNP fortfarande chansen att slippa att dras inför rätta om partiet bara ändrar reglerna för medlemskap i partiet.

Men det har inte BNP något intresse av. Partiets talesman Simon Darby betraktar anklagelserna mot partiet som politiskt motiverade och förklarar för Guardian att partiet kommer att kämpa mot EHRC:s försök att ställa partiet inför rätta.
Daniel Poohl

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA