BNP anklagas för diskriminering

Publicerad 2009-08-26

Det brittiska högerextrema partiet British national party riskerar att dras inför rätta. Enligt kommissionen för jämställdhet och mänskliga rättigheter är partiets medlemskrav diskriminerande.

Det var i förrgår som kommissionen för jämställdhet och mänskliga rättigheter, EHRC, inledde sitt försök att dra BNP till rätten. Sedan i somras har kommissionen uppmärksammat det högerextrema partiet på att det på flera punkter eventuellt bryter mot lagen.

Diskriminerande medlemskriterier


I ett brev brev som skickades till partiledaren Nick Griffin den 22 juni listade EHRC tre punkter som BNP ombads se över. Kriterierna för vem som får bli medlem, riktlinjer för rekrytering och personalfrågor och de valda företrädarnas attityd till väljarna.

British National Party ska enligt The Guardian har gått med på att lyssna på kritiken. I två av punkterna i brevet ska partiet har lovat att följa lagen. Men det är inte tillräckligt för EHRC som nu går vidare.

– BNP har förklarat att partiet inte är villigt att förbättra kriterierna för medlemskap, vilka vi anser vara diskriminerande och olagliga, sa John Wadham, chef för EHRC till Guardian.

Kan fortfarande ändra sig


Enligt Wadham har BNP fortfarande chansen att slippa att dras inför rätta om partiet bara ändrar reglerna för medlemskap i partiet.

Men det har inte BNP något intresse av. Partiets talesman Simon Darby betraktar anklagelserna mot partiet som politiskt motiverade och förklarar för Guardian att partiet kommer att kämpa mot EHRC:s försök att ställa partiet inför rätta.
Daniel Poohl

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.