Brandattentat mot ND:s förre partiledare

Publicerad 2009-08-11

Nationaldemokraternas före detta partiledare utsattes på lördagen för ett brandattentat. Säkerhetspolisen utreder nu dådet, uppger TT.

Det var sent på lördagskvällen som okända gärningsmän satte eld på Nils-Eric Hennix bil utanför hans hem. Hennix säger själv i ett pressmeddelande att han är övertygad om att attentatet är kopplat till att han under helgen hade ett föredrag om "genetiska skillnader" för nazistiska partiet Folkfronten inbokat.

– Jag är övertygad om att mordförsöket mot mig har en direkt koppling till det planerade föredraget i Kalmar. Det är inte första gången så kallade "antifascister" försöker tysta mig. För drygt ett år sedan kastade ett gäng maskerade vänsterextremister en hemmagjord bomb på min tomt.

Även polisen misstänker att brandattentatet kan ha politiska motiv och Säkerhetspolisen utreder nu dådet.

Det planerade föredraget blev inställt efter att lokalmedia uppmärksammat händelsen och lokaluthyrarna inte längre ville hyra ut till partiet.
Anders Dalsbro

Verktyg:

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.


Sverigedemokraterna är ett hot mot demokratin

Söndagskrönika, Daniel Poohl. Samarbete eller inte? För den som vill öppna dörren för Sverigedemokraterna kan det vara värt att veta vad som väntar.