Brutala mord mot ungerska romer

Publicerad 2009-05-11

Två uppmärksammade mordfall senaste veckorna visar att våldet mot romer i Ungern blivit mer brutalt än tidigare. Högerextremister misstänks ligga bakom dåden men ännu har ingen gripits för dåden, skriver Expressen.

Vid ett av dubbelmorden, i Tatárszentgyörgy, sattes en ung romsk mans hus satt i lågor. Han och hans femårige son försökte fly men stoppades av två maskerade män som sköt ett stort antal skott mot den unge mannen och sonen. Det andra mordet ägde rum häromkvällen, då en medelålders romsk man sköts ihjäl av maskerade män i Tiszalök, nordöstra Ungern.

Ungern är ett land med 30 000 romer. Många av dem är bosatta i fattiga kvarter, har låg utbildningsnivå och är arbetslösa. Dessutom är de utsatta för högerextremt våld. Trots att ingen har blivit gripen för dubbelmorden finns det ledtrådar som pekar på att den organisationen Magyar Gárda (Ungerska Gärdet) bär ansvaret. Organisationen är känd för att bära svart, lägga hyllningskransar på mördade nazisters gravar och skrika ut hyllningsfraser som användes under 1930-talet.

En orsak till att högerextremismen växt sig stark i Ungern sägs vara landets ekonomi med en stor utlandsskuld, försvagat värde av den ungerska valutan och stigande arbetslöshet.
Expo

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA