Brutala mord mot ungerska romer

Publicerad 2009-05-11

Två uppmärksammade mordfall senaste veckorna visar att våldet mot romer i Ungern blivit mer brutalt än tidigare. Högerextremister misstänks ligga bakom dåden men ännu har ingen gripits för dåden, skriver Expressen.

Vid ett av dubbelmorden, i Tatárszentgyörgy, sattes en ung romsk mans hus satt i lågor. Han och hans femårige son försökte fly men stoppades av två maskerade män som sköt ett stort antal skott mot den unge mannen och sonen. Det andra mordet ägde rum häromkvällen, då en medelålders romsk man sköts ihjäl av maskerade män i Tiszalök, nordöstra Ungern.

Ungern är ett land med 30 000 romer. Många av dem är bosatta i fattiga kvarter, har låg utbildningsnivå och är arbetslösa. Dessutom är de utsatta för högerextremt våld. Trots att ingen har blivit gripen för dubbelmorden finns det ledtrådar som pekar på att den organisationen Magyar Gárda (Ungerska Gärdet) bär ansvaret. Organisationen är känd för att bära svart, lägga hyllningskransar på mördade nazisters gravar och skrika ut hyllningsfraser som användes under 1930-talet.

En orsak till att högerextremismen växt sig stark i Ungern sägs vara landets ekonomi med en stor utlandsskuld, försvagat värde av den ungerska valutan och stigande arbetslöshet.
Expo

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA