Brutala mord mot ungerska romer

Publicerad 2009-05-11

Två uppmärksammade mordfall senaste veckorna visar att våldet mot romer i Ungern blivit mer brutalt än tidigare. Högerextremister misstänks ligga bakom dåden men ännu har ingen gripits för dåden, skriver Expressen.

Vid ett av dubbelmorden, i Tatárszentgyörgy, sattes en ung romsk mans hus satt i lågor. Han och hans femårige son försökte fly men stoppades av två maskerade män som sköt ett stort antal skott mot den unge mannen och sonen. Det andra mordet ägde rum häromkvällen, då en medelålders romsk man sköts ihjäl av maskerade män i Tiszalök, nordöstra Ungern.

Ungern är ett land med 30 000 romer. Många av dem är bosatta i fattiga kvarter, har låg utbildningsnivå och är arbetslösa. Dessutom är de utsatta för högerextremt våld. Trots att ingen har blivit gripen för dubbelmorden finns det ledtrådar som pekar på att den organisationen Magyar Gárda (Ungerska Gärdet) bär ansvaret. Organisationen är känd för att bära svart, lägga hyllningskransar på mördade nazisters gravar och skrika ut hyllningsfraser som användes under 1930-talet.

En orsak till att högerextremismen växt sig stark i Ungern sägs vara landets ekonomi med en stor utlandsskuld, försvagat värde av den ungerska valutan och stigande arbetslöshet.
Expo

Verktyg:

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.