Dansk nazistledare åtalas

Publicerad 2009-10-07

Den danska nazistledaren Jonni Hansen åtalas för att ha spridit rasistisk propaganda, uppger Politiken.

Jonni Hansen som är ledare för Danmarks största nazistparti DNSB (Danmarks nationalsocialistiska bevaegelse) åtalas för att ha spridit ett flygblad som åklagaren anser vara rasistisk. Åklagaren menar att Hansen i egenskap av ledare för DNSB ska stå som ansvarig för spridningen, även om han inte själv delade ut materialet. Hansen anses även vara skyldig till att ha spridit samma propaganda via DNSB:s hemsida.
– Jag tar saken med ro. Flyern har vi använt sedan 1992 och den har tidigare ställts inför domstol i Lyngby, så vi handlade i god tro, säger Jonni Hansen till Politiken.
Nazistledaren åtalas i Roskilde den 14 december.
Expo

Verktyg:

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.