Dansk Rudolf Hess-marsch inställd

Publicerad 2009-08-26

Den danska Rudolf Hess-marschen utanför Kolding ställs in i år. Igen. Konflikter i den danska extremhögern orsaken.

I mitten av augusti brukar den traditionella Rudolf Hess-marschen ta plats på Själland i Danmark.
Det verkar dock som årets Hess-marsch kommer att ställas in, precis som förra året. Detta efter en konflikt mellan olika högerextrema grupper.

Den organisation som senast stod som arrangörer var DNSB, Danmarks Nationalsocialistiske Bevægelse. DNSB har problem att samarbeta med andra grupper efter att en lokal gruppchef i våras deklarerade på nätet att organisationer som inte bekänner sig som nationalsocialistiska är "variga sjukdoms bölder" på rörelsen.
En möjlig samarbetspartner som DNSB stängt dörren till efter sitt ställningstagande skulle vara DNF, Danmarks Nationale Front.

Senast det genomfördes en Hess-marsch var 2007. DNSB:s ledare, Jonni Hansen, greps då på plats för våldsamt upplopp. Det året deltog även nazister från Svenska Motståndsrörelsen i marschen.

Rudolf Hess, som var Hitlers ställföreträdare, avled 1987. Hess dömdes till livstids fängelse i Nürnberg-rättegången efter kriget, och satt sedan till sin död i Spandaufängelset utanför Berlin.
Kenny Hjälte

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA