Dansk Rudolf Hess-marsch inställd

Publicerad 2009-08-26

Den danska Rudolf Hess-marschen utanför Kolding ställs in i år. Igen. Konflikter i den danska extremhögern orsaken.

I mitten av augusti brukar den traditionella Rudolf Hess-marschen ta plats på Själland i Danmark.
Det verkar dock som årets Hess-marsch kommer att ställas in, precis som förra året. Detta efter en konflikt mellan olika högerextrema grupper.

Den organisation som senast stod som arrangörer var DNSB, Danmarks Nationalsocialistiske Bevægelse. DNSB har problem att samarbeta med andra grupper efter att en lokal gruppchef i våras deklarerade på nätet att organisationer som inte bekänner sig som nationalsocialistiska är "variga sjukdoms bölder" på rörelsen.
En möjlig samarbetspartner som DNSB stängt dörren till efter sitt ställningstagande skulle vara DNF, Danmarks Nationale Front.

Senast det genomfördes en Hess-marsch var 2007. DNSB:s ledare, Jonni Hansen, greps då på plats för våldsamt upplopp. Det året deltog även nazister från Svenska Motståndsrörelsen i marschen.

Rudolf Hess, som var Hitlers ställföreträdare, avled 1987. Hess dömdes till livstids fängelse i Nürnberg-rättegången efter kriget, och satt sedan till sin död i Spandaufängelset utanför Berlin.
Kenny Hjälte

Verktyg:

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.