Dansk Rudolf Hess-marsch inställd

Publicerad 2009-08-26

Den danska Rudolf Hess-marschen utanför Kolding ställs in i år. Igen. Konflikter i den danska extremhögern orsaken.

I mitten av augusti brukar den traditionella Rudolf Hess-marschen ta plats på Själland i Danmark.
Det verkar dock som årets Hess-marsch kommer att ställas in, precis som förra året. Detta efter en konflikt mellan olika högerextrema grupper.

Den organisation som senast stod som arrangörer var DNSB, Danmarks Nationalsocialistiske Bevægelse. DNSB har problem att samarbeta med andra grupper efter att en lokal gruppchef i våras deklarerade på nätet att organisationer som inte bekänner sig som nationalsocialistiska är "variga sjukdoms bölder" på rörelsen.
En möjlig samarbetspartner som DNSB stängt dörren till efter sitt ställningstagande skulle vara DNF, Danmarks Nationale Front.

Senast det genomfördes en Hess-marsch var 2007. DNSB:s ledare, Jonni Hansen, greps då på plats för våldsamt upplopp. Det året deltog även nazister från Svenska Motståndsrörelsen i marschen.

Rudolf Hess, som var Hitlers ställföreträdare, avled 1987. Hess dömdes till livstids fängelse i Nürnberg-rättegången efter kriget, och satt sedan till sin död i Spandaufängelset utanför Berlin.
Kenny Hjälte

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA