DF-politiker tycker skandinaver är smartare än östeuropéer

Publicerad 2009-05-13

Östeuropeiska länder ska få mindre makt i EU eftersom de är sämre på att hålla reda på samhället än skandinaver, säger Mogens Camre, Europaparlamentariker för Dansk Folkeparti, till Radio France Internationale, RFI. Dessutom hävdar Camre att skandinaver är smartare än östeuropéer.

Mogens Camre anser att nya medlemsländer, som Rumänien och Bulgarien inte är redo för EU. Camre säger till RFI att skandinaviska länder uppenbarligen är duktigare på att hålla ordning och att rumäner och bulgarer står för ett odemokratiskt och osunt samhälle. Vidare förklarar han att det är orättvist att Rumänien och Bulgarien får 50 platser i Europaparlamentsvalet medan Danmark enbart har 14 platser.

Dan Jørgensen, ledamot för Socialdemokraterne i Europaparlamentsvalet, kallar Mogens Camres uttalanden för barnsliga och rasistiska. Han tycker att Dansk Folkeparti borde vara glada för att det inte är intelligensen som avgör hur många mandat partiet får, säger han till Politiken.
Expo

Verktyg:

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.