nuj_webb.jpg\

Det brittiska journalistförbundet NUJ har tröttnat på att deras medlemmar utsätts för hot och våld i samband med att de bevakar högerextrema manifestationer. Förbundet kräver nu åtgärder.

Dödshot mot journalister

Publicerad 2009-11-04

Det brittiska journalistförbundet NUJ kräver att dödshot mot journalister som bevakar extremhögern tas på allvar. Så sent som i lördags utsattes två journalister som bevakade den antimuslimska gruppen EDL för hot.

EDL (English Defence League) höll i lördags en demonstration i Leeds där islam bland annat pekades ut som ett hot mot yttrandefriheten. Efter demonstationen fick journalister som bevakade händelsen hot via mejl.
– Det är ironiskt att EDL hävdar att de protesterar "fredligt" mot muslimsk extremism. Men på lördagskvällen, efter att jag återvänt från bevakningen av Leeds-protestera, så får jag ett hotfullt mejl från en av de walesiska och engelska arrangörerna med titeln "fatwa", säger journalisten Jason N. Parkinson i ett uttalande.
Även fotografen och den granskande journalisten Marc Vallée mottog hot efter lördagens demonstration.

Kräver insatser


NUJ:s generalsekreterare Jeremy Dear går nu ut och kräver hårdföra och brådskande åtgärder till följd av våldet och dödshoten riktade mot journalister som bevakar högerextrema demonstrationer. Professionella journalister har lämnat in rapporter till NUJ där de berättar om såväl fysiskt våld som hot i samband med att de bevakat högerextrema manifestationer. Fackförbundet kommer polisanmäla händelserna.
Jeremy Dear menar att hoten är ett försök att stoppa journalister från att bevaka och granska högerextrema demonstrationer.
– Polisen måste agera nu innan en journalist dödas eller skadas allvarligt, säger han i ett uttalande.

Redwatch


På den engelska webbplatsen Redwatch publiceras bilder på motdemonstranter, men även journalister och politiker, som närvarat vid högerextrema demonstrationer – framför allt de som BNP anordnat. I vissa fall förekommer det även att personers namn, adress och telefonnummer skrivs ut.
– Vi borde vara fria att utföra vårt lagliga och nödvändiga arbete utan sådana hotelser, säger journalisten Marc Vallée.
Redwatch har kopplingar till flera nazistiska organisationer som Blood and honour och Combat 18.
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA