EU/09 BNP startar ungdomsläger i Skottland

Publicerad 2009-06-01

British National Party, BNP, startar ungdomsläger på Skottland. Barn så unga som tolv år ska tränas i självförsvar och undervisas i alternativa historiebeskrivningar, skriver Sunday Herald.

BNP planerar att under nästa år initiera flera ungdomsläger på olika platser runt om på Skottland. Mike Howson, ledare för BNP:s ungdomsförbund, och före detta soldat, säger till Sunday Herald att "Vi planerar att så småningom ha läger i alla regioner. Vi har nått vårt mål för att rekrytera ungdomar i Skottland. Vi kommer att hålla läger där inom de kommande tolv månaderna."

Avslöjandet om BNP:s läger med självförsvarsträning och politisk skolning för ungdomar är ett bakslag i partiets strävan att framställa sig som ett legitimt politiskt alternativ inför torsdagens val i Storbritannien till EU-parlamentet.

När lägerverksamheten presenterades förra månaden jämfördes den omgående med Hitlers ungdomsverksamhet och jihadistiska träningsläger. Det finns en oro för att tidigare högerextrema yttringar som funnits i Skottland ska återupprepa sig. Vid ett utomhusmöte som hölls för ett antal år sedan filmades Scott McLean, en av veteranerna inom BNP på Skottland, när han skrek "ett, två ,tre, Auschwitz" framför aktivister som gjorde så kallad Hitlerhälsning.
Expo

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA