EU/09 BNP startar ungdomsläger i Skottland

Publicerad 2009-06-01

British National Party, BNP, startar ungdomsläger på Skottland. Barn så unga som tolv år ska tränas i självförsvar och undervisas i alternativa historiebeskrivningar, skriver Sunday Herald.

BNP planerar att under nästa år initiera flera ungdomsläger på olika platser runt om på Skottland. Mike Howson, ledare för BNP:s ungdomsförbund, och före detta soldat, säger till Sunday Herald att "Vi planerar att så småningom ha läger i alla regioner. Vi har nått vårt mål för att rekrytera ungdomar i Skottland. Vi kommer att hålla läger där inom de kommande tolv månaderna."

Avslöjandet om BNP:s läger med självförsvarsträning och politisk skolning för ungdomar är ett bakslag i partiets strävan att framställa sig som ett legitimt politiskt alternativ inför torsdagens val i Storbritannien till EU-parlamentet.

När lägerverksamheten presenterades förra månaden jämfördes den omgående med Hitlers ungdomsverksamhet och jihadistiska träningsläger. Det finns en oro för att tidigare högerextrema yttringar som funnits i Skottland ska återupprepa sig. Vid ett utomhusmöte som hölls för ett antal år sedan filmades Scott McLean, en av veteranerna inom BNP på Skottland, när han skrek "ett, två ,tre, Auschwitz" framför aktivister som gjorde så kallad Hitlerhälsning.
Expo

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA