EU/09 Lega Nord framåt i Italien

Publicerad 2009-06-07

Också i Italien ser det ut att bli framgångar för extremhögern. Främlingsfientliga Lega Nord, som fick 5 procent av rösterna i valet 2004, får enligt en vallokalsundersökning mellan 6,5 och 10,5 procent av rösterna i årets val.

Lega Nords valsedel toppas av Umberto Bossi, för närvarande reformminister i den italienska regeringen, som bland annat gjort sig känd för att ha förespråkat extrema åtgärder mot flyktingar – till exempel att kustbevakningen och flottan borde få rätt att skjuta mot båtflyktingar. Lega Nord har haft kontakter med svenska Nationaldemokraterna och skickade 2003 en representant som var med på ett av Nationaldemokraternas möten i Sverige.

Berlusconis parti vinnare


Den stora vinnaren i det italienska valet till Europaparlamentet ser dock ut att bli premiärminister Silvio Berlusconis PDL, Il Popolo della Libertà (Frihetens folk), som sitter i regeringsställning med stöd av Lega Nord. PDL bildades inför valet 2008 genom en sammanslagning av Berlusconis Forza Italia och arvtagarna till det italienska fascistpartiet, Alleanza Nazionale. PDL får enligt vallokalsundersökningen mellan 39 och 43 procent av rösterna i valet till Europaparlamentet.

Eftersom den politiska kartan i Italien ritats om sedan förra valet är det svårt att rakt av jämföra undersökningen med valresultatet från 2004. Då fick Forza Italia 21 procent och Alleanza Nazionale 11,5 procent – totalt 32,5 procent. Vallokalsundersökningen tyder därmed på ett ökat stöd för Berlusconi, som också toppar PDL:s valsedel till Europaparlamentet.

Valkampanjen i Italien har till stor del överskuggats av diskussionerna om Silvio Berlusconis privatliv. Efter att han besökt en födelsedagsfest hos en 18-årig aspirerande fotomodell begärde hans fru skilsmässa, trots att Berlusconi bestämt förnekat att han haft någon sexuell relation med kvinnan. Dessutom utreds om han använt statens plan för att flyga privata gäster till sin villa på Sardinien.

Preliminärt resultat


Italien väljer 72 representanter till Europaparlamentet och är därmed ett av de länder som har det största antalet representanter. Vallokalerna i Italien hade öppet till klockan 22 på söndagkvällen och de färdiga resultaten väntas först senare – därför redovisar Expo resultaten av vallokalsundersökningen.

Samtidigt som valet till Europaparlamentet har stora delar av Italien genomfört lokal- och regionval. Resultaten från de valen väntas först under måndagen.
Maria Blomquist

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA