EU/09 Lega Nord framåt i Italien

Publicerad 2009-06-07

Också i Italien ser det ut att bli framgångar för extremhögern. Främlingsfientliga Lega Nord, som fick 5 procent av rösterna i valet 2004, får enligt en vallokalsundersökning mellan 6,5 och 10,5 procent av rösterna i årets val.

Lega Nords valsedel toppas av Umberto Bossi, för närvarande reformminister i den italienska regeringen, som bland annat gjort sig känd för att ha förespråkat extrema åtgärder mot flyktingar – till exempel att kustbevakningen och flottan borde få rätt att skjuta mot båtflyktingar. Lega Nord har haft kontakter med svenska Nationaldemokraterna och skickade 2003 en representant som var med på ett av Nationaldemokraternas möten i Sverige.

Berlusconis parti vinnare


Den stora vinnaren i det italienska valet till Europaparlamentet ser dock ut att bli premiärminister Silvio Berlusconis PDL, Il Popolo della Libertà (Frihetens folk), som sitter i regeringsställning med stöd av Lega Nord. PDL bildades inför valet 2008 genom en sammanslagning av Berlusconis Forza Italia och arvtagarna till det italienska fascistpartiet, Alleanza Nazionale. PDL får enligt vallokalsundersökningen mellan 39 och 43 procent av rösterna i valet till Europaparlamentet.

Eftersom den politiska kartan i Italien ritats om sedan förra valet är det svårt att rakt av jämföra undersökningen med valresultatet från 2004. Då fick Forza Italia 21 procent och Alleanza Nazionale 11,5 procent – totalt 32,5 procent. Vallokalsundersökningen tyder därmed på ett ökat stöd för Berlusconi, som också toppar PDL:s valsedel till Europaparlamentet.

Valkampanjen i Italien har till stor del överskuggats av diskussionerna om Silvio Berlusconis privatliv. Efter att han besökt en födelsedagsfest hos en 18-årig aspirerande fotomodell begärde hans fru skilsmässa, trots att Berlusconi bestämt förnekat att han haft någon sexuell relation med kvinnan. Dessutom utreds om han använt statens plan för att flyga privata gäster till sin villa på Sardinien.

Preliminärt resultat


Italien väljer 72 representanter till Europaparlamentet och är därmed ett av de länder som har det största antalet representanter. Vallokalerna i Italien hade öppet till klockan 22 på söndagkvällen och de färdiga resultaten väntas först senare – därför redovisar Expo resultaten av vallokalsundersökningen.

Samtidigt som valet till Europaparlamentet har stora delar av Italien genomfört lokal- och regionval. Resultaten från de valen väntas först under måndagen.
Maria Blomquist

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.