EU/09 Minst två mandat till Storrumänska partiet

Publicerad 2009-06-07

Rumänien kan skicka två ultranationalistiska delegater till Europa-parlamentet. Det Storrumänska partiet, PRM, beräknas få 7,2 procent av rösterna, vilket räcker till minst två platser.

Storrumänerna har en retorik som i andra länder återfinns bland de klart nazistiska grupperingarna.

Förstanamnet på listan till Europaparlamentet, partiledaren Corneliu Vadim Tudor har flera gånger sagt att Förintelsen aldrig har ägt rum. Partiets andranamn, affärsmannen och fotbollsmogulen George Becali, har sagt att han skulle göra slut på alla homosexuella om han hade makten att göra det.

Kampanjer mot judarna, som beskrivs som en inhemsk maffia, och landets stora romska grupp, har stått på programmet genom åren.

Partiet grundades 1991 men har inte varit representerat i Europaparlament
Expo

Verktyg:

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.