0906010_ndeu_1.jpg\

Nationaldemokraterna förlorade stora delar av sitt stöd i EU-valet och backade från 7209 röster valet 2004 till 1329.
FOTO: Expo

EU/09 ND backade i valet

Publicerad 2009-06-11

Under tisdagskvällen stod det klart att Nationaldemokraterna gjort ett katastrofval. Partiet som under valrörelsen samarbetat med nazister för att få ut sin propaganda fick mindre än en femtedel av rösterna jämfört med valet till EU-parlamentet 2004.

Nationaldemokraterna fick sammanlagt 1329 röster i valet till EU-parlamentet, vilket motsvarar 0,04 procent. Resultatet är en minskning från valet 2004 då partiet fick 7209 röster.

Partiet har i dag tre fullmäktigemandat i två kommuner, Södertälje och Nykvarn. I Södertälje, där partiet har sitt starkaste fäste och två kommunala mandat, fick det 162 röster och minskade från 1,38 procent till 0,67 procent.

– Detta är dock inget stort hot mot en rörelse som ND. Våra möjligheter ligger i dagsläget inte på riksplanet, där SD är dominerande, utan lokalt och genom att bygga rörelsen. Målet vid nästa kommunalval är fem mandat och en veckotidning, säger partiledaren Marc Abramsson i ett uttalande på partiets hemsida.

Marc Abramsson sitter själv på ett av mandaten i Södertälje kommun. I kommunvalet 2006 fick partiet 1683 röster i Södertälje och 169 i Nykvarn. 3064 personer röstade på partiet i riksdagsvalet.

Valkampanj med nazister


Nationaldemokraterna har under senare tid samarbetat med nazister från nätverket Fria nationalister för att få ut sin propaganda. Nätverket drivs av organisationen Info-14, som ligger bakom flera nazistiska manifestationer, som till exempel den så kallade Salemmarschen.

Dagen innan EU-valet, på nationaldagen, valtalade Nationaldemokraternas partiledare Marc Abramsson för Fria nationalister på nazisternas arrangemang söder om Stockholm. Han tackade då Fria nationalister för att ha hjälp partiet i valrörelsen.
Anders Dalsbro

Verktyg:

Visselblåsaren: Forskare med kopplingar till Ryssland sålde 50 miljoner Facebook-profiler till Trumps konsulter

Möjliggjorde politisk manipulation. Datafirman Cambridge Analytica, som spelade en nyckelroll i Brexit och Trumps valseger, har stängts av från Facebook efter vittnesmål från visselblåsare.

Här är aktörerna som sprider sitt hat på Youtube

Hatet på Youtube. Samtliga centrala aktörer inom den svenska vit makt-miljön använder Youtube för att nå ut med sin propaganda. De tio kanaler Expo tittat på har haft över 43 miljoner visningar.

Antimuslimsk organisations konto på Facebook stängts ned

Högerextremt konto stoppas. Facebook stänger ned sidor kopplade till den högerextrema och antimuslimska organisationen Britain First.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA