0906010_ndeu_1.jpg\

Nationaldemokraterna förlorade stora delar av sitt stöd i EU-valet och backade från 7209 röster valet 2004 till 1329.
FOTO: Expo

EU/09 ND backade i valet

Publicerad 2009-06-11

Under tisdagskvällen stod det klart att Nationaldemokraterna gjort ett katastrofval. Partiet som under valrörelsen samarbetat med nazister för att få ut sin propaganda fick mindre än en femtedel av rösterna jämfört med valet till EU-parlamentet 2004.

Nationaldemokraterna fick sammanlagt 1329 röster i valet till EU-parlamentet, vilket motsvarar 0,04 procent. Resultatet är en minskning från valet 2004 då partiet fick 7209 röster.

Partiet har i dag tre fullmäktigemandat i två kommuner, Södertälje och Nykvarn. I Södertälje, där partiet har sitt starkaste fäste och två kommunala mandat, fick det 162 röster och minskade från 1,38 procent till 0,67 procent.

– Detta är dock inget stort hot mot en rörelse som ND. Våra möjligheter ligger i dagsläget inte på riksplanet, där SD är dominerande, utan lokalt och genom att bygga rörelsen. Målet vid nästa kommunalval är fem mandat och en veckotidning, säger partiledaren Marc Abramsson i ett uttalande på partiets hemsida.

Marc Abramsson sitter själv på ett av mandaten i Södertälje kommun. I kommunvalet 2006 fick partiet 1683 röster i Södertälje och 169 i Nykvarn. 3064 personer röstade på partiet i riksdagsvalet.

Valkampanj med nazister


Nationaldemokraterna har under senare tid samarbetat med nazister från nätverket Fria nationalister för att få ut sin propaganda. Nätverket drivs av organisationen Info-14, som ligger bakom flera nazistiska manifestationer, som till exempel den så kallade Salemmarschen.

Dagen innan EU-valet, på nationaldagen, valtalade Nationaldemokraternas partiledare Marc Abramsson för Fria nationalister på nazisternas arrangemang söder om Stockholm. Han tackade då Fria nationalister för att ha hjälp partiet i valrörelsen.
Anders Dalsbro

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro