090518_utr_cameron.jpg\

David Camerons parti The Conservatives bildar ny partigrupp med homofober och nazisympatisörer.
Steve Back

EU/09 Oheliga allianser i ny partigrupp

Publicerad 2009-05-18

Engelska partiet The Conservatives har samlat en ny konservativ partigrupp i Europaparlamentet. Bland partiets nya vänner finns både homofober och nazisympatisörer.

Under gårdagen stod det klart att det engelska partiet The Conservatives kommer att kunna bilda en ny partigrupp i Europaparlamentet efter sommarens val. Bland de partier som ingår i den nya gruppen finns enligt Times Online bland annat det polska partiet Lag och rättvisa, PiS, som gjort sig kända för sin hårdföra politik mot landets homosexuella. Bland annat förbjöd Lech Kaczynski, Polens nuvarande president, den årliga Pride-paraden under sin tid som borgmästare I Warsawa.
Ett annat av The Conservatives samarbetspartier i den nya gruppen är det lettiska partiet Fosterland och frihet, LNNK, som enligt Times Online har parlamentsledamöter som öppet hyllar landet SS-veteraner som stred för Hitler under andra världskriget.

EU-skeptiker


Den nya gruppen, Europeiska konservativa och reformister, bildas efter flera månaders politiskt kaos inom Tories. Trots protester från flera av partiet EU-parlamentariker lämnade Tories nyligen den stora konservativa gruppen EPP, Europeiska folkpartiet, där bland annat Moderaterna och Kristdemokraterna ingår.
Den nya gruppen är tänkt att ena Europas konservativa EU-skeptiker. Geoffrey Van Orden som satt samman den nya gruppen vill inte avslöja alla medlemmar men säger till Times Online att gruppen siktar på att samla mellan 55 och 65 parlamentariker och därmed bli parlamentets fjärde största grupp.
Daniel Poohl

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA