090518_utr_cameron.jpg\

David Camerons parti The Conservatives bildar ny partigrupp med homofober och nazisympatisörer.
Steve Back

EU/09 Oheliga allianser i ny partigrupp

Publicerad 2009-05-18

Engelska partiet The Conservatives har samlat en ny konservativ partigrupp i Europaparlamentet. Bland partiets nya vänner finns både homofober och nazisympatisörer.

Under gårdagen stod det klart att det engelska partiet The Conservatives kommer att kunna bilda en ny partigrupp i Europaparlamentet efter sommarens val. Bland de partier som ingår i den nya gruppen finns enligt Times Online bland annat det polska partiet Lag och rättvisa, PiS, som gjort sig kända för sin hårdföra politik mot landets homosexuella. Bland annat förbjöd Lech Kaczynski, Polens nuvarande president, den årliga Pride-paraden under sin tid som borgmästare I Warsawa.
Ett annat av The Conservatives samarbetspartier i den nya gruppen är det lettiska partiet Fosterland och frihet, LNNK, som enligt Times Online har parlamentsledamöter som öppet hyllar landet SS-veteraner som stred för Hitler under andra världskriget.

EU-skeptiker


Den nya gruppen, Europeiska konservativa och reformister, bildas efter flera månaders politiskt kaos inom Tories. Trots protester från flera av partiet EU-parlamentariker lämnade Tories nyligen den stora konservativa gruppen EPP, Europeiska folkpartiet, där bland annat Moderaterna och Kristdemokraterna ingår.
Den nya gruppen är tänkt att ena Europas konservativa EU-skeptiker. Geoffrey Van Orden som satt samman den nya gruppen vill inte avslöja alla medlemmar men säger till Times Online att gruppen siktar på att samla mellan 55 och 65 parlamentariker och därmed bli parlamentets fjärde största grupp.
Daniel Poohl

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA