090518_utr_cameron.jpg\

David Camerons parti The Conservatives bildar ny partigrupp med homofober och nazisympatisörer.
Steve Back

EU/09 Oheliga allianser i ny partigrupp

Publicerad 2009-05-18

Engelska partiet The Conservatives har samlat en ny konservativ partigrupp i Europaparlamentet. Bland partiets nya vänner finns både homofober och nazisympatisörer.

Under gårdagen stod det klart att det engelska partiet The Conservatives kommer att kunna bilda en ny partigrupp i Europaparlamentet efter sommarens val. Bland de partier som ingår i den nya gruppen finns enligt Times Online bland annat det polska partiet Lag och rättvisa, PiS, som gjort sig kända för sin hårdföra politik mot landets homosexuella. Bland annat förbjöd Lech Kaczynski, Polens nuvarande president, den årliga Pride-paraden under sin tid som borgmästare I Warsawa.
Ett annat av The Conservatives samarbetspartier i den nya gruppen är det lettiska partiet Fosterland och frihet, LNNK, som enligt Times Online har parlamentsledamöter som öppet hyllar landet SS-veteraner som stred för Hitler under andra världskriget.

EU-skeptiker


Den nya gruppen, Europeiska konservativa och reformister, bildas efter flera månaders politiskt kaos inom Tories. Trots protester från flera av partiet EU-parlamentariker lämnade Tories nyligen den stora konservativa gruppen EPP, Europeiska folkpartiet, där bland annat Moderaterna och Kristdemokraterna ingår.
Den nya gruppen är tänkt att ena Europas konservativa EU-skeptiker. Geoffrey Van Orden som satt samman den nya gruppen vill inte avslöja alla medlemmar men säger till Times Online att gruppen siktar på att samla mellan 55 och 65 parlamentariker och därmed bli parlamentets fjärde största grupp.
Daniel Poohl

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.