EU/09 Österrikisk biskop upprörd hur kors används i FPÖ:s valkampanj

Publicerad 2009-05-25

Wiens ärkebiskop, Christoph Schoenborn, varnade under torsdagen politiska partier från att utnyttja kristna symboler i sina valkampanjer. I sitt tal sa han att korset inte får användas som en kampsymbol mot andra religioner. Ledaren för högerextrema FPÖ, Heinz-Christian Strache höll under ett tal nyligen upp ett kors mot ett muslimskt center, rapporterar BBC.

"Väst i kristna händer" är ord som används i FPÖ:s valkampanj inför Europaparlamentsvalet. Om väst finns i de kristnas händer oroas inte ärkebiskopen över. Däremot undrar han om kristendomen finns i hjärtat hos dem i väst.
– Korset är en symbol för kärlek och i det ingår inte våld eller hat, säger han till BBC.

FPÖ fick 17,5 % av rösterna i förra valet vilket gör det till landets tredje största parti.
Expo

Verktyg:

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.