090226_utr_horstmahler_1.jpg\

Horst Mahler dömdes på onsdagen till sex års fängelse.
FOTO: Christian Ditsch/version

Fängelse för Förintelseförnekare

Publicerad 2009-02-26

En tysk domstol dömde på onsdagen advokaten Horst Mahler till sex års fängelse för att ha förnekat Förintelsen och spridit anti-judisk propaganda.

Att förneka Förintelsen är förbjudet i Tyskland och det rekommenderade maxstraffet är fem års fängelse. Domstolen i München valde ändå att döma Horst Mahler till ett sexårigt fängelsestraff efter att han använt rättegången för att fortsätta sprida lögner om Förintelsen. Domare Martin Rieder menade att Mahlers tal vid rättegången visade att han totalt saknar ånger, skriver Herald Tribune. Vid Mahlers slutplädering passade han även på att uttrycka sympati för Richard Williamson, biskop i det katolska prästbrödraskapet SSPX, som står under tysk utredning efter att han under en intervju med SVT:s uppdrag granskning förnekat Förintelsen.

Horst Mahler började sin politiska bana som en av grunderna till terroristgruppen Röda arméfraktionen (RAF). Senare lämnade han vänstern och blev nazist. Han har varit aktiv i tyska nationaldemokratiska partiet (NPD).
Anders Dalsbro

Verktyg:

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.