090129_inr_nazidom_1.jpg\

Misshandeln på Mariatorgets tunnelbanestation fångades av övervakningskamera.

Fängelsedom för rasistisk misshandel

Publicerad 2009-01-29

En 39-åring man dömdes på onsdagen till tio månaders fängelse för att ha misshandlat en mörkhyad man. I samband med misshandeln skrek 39-åringen rasistiska tillmälen och gjorde hitlerhälsning.

Det var den 12 juni förra året som 39-åringen oprovocerat misshandlade en man vid Mariatorgets tunnelbanestation i Stockholm. I Stockholms tingrätts dom framgår det att det rör sig om ett hatbrott.

39-åringen skrek "sieg heil" och gjorde en så kallad hitlerhälsning på tunnelbanestationen innan han gick fram till en mannen och sa "vad gör du din svartskalle i mitt land". Direkt efter började 39-åringen misshandla mannen med sparkar. Under misshandeln fortsatte han att göra hitlerhäslningen.


Fortsatt aggressiv


39-åringen avvek efter misshandeln från platsen men omhändertogs av två ordningsvakter. 39-åringen fortsatte uppträda aggressivt, men ordningsvakterna lyckades hålla honom till polisen anlände.

I polisbilen utropade 39-åringen enligt förundersökningen "SMR, hata, hata, jag hatar alla jävla svartskallar." SMR är en förkortning för den nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen

Stockholms tingsrätt dömer mannen för grov misshandel, hets mot folkgrupp, hot mot tjänsteman och våldsamt motstånd till tio månader fängelse. Mannen är tidigare dömd, bland annat för misshandel och narkotikabrott.
Anders Dalsbro

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA