090129_inr_nazidom_1.jpg\

Misshandeln på Mariatorgets tunnelbanestation fångades av övervakningskamera.

Fängelsedom för rasistisk misshandel

Publicerad 2009-01-29

En 39-åring man dömdes på onsdagen till tio månaders fängelse för att ha misshandlat en mörkhyad man. I samband med misshandeln skrek 39-åringen rasistiska tillmälen och gjorde hitlerhälsning.

Det var den 12 juni förra året som 39-åringen oprovocerat misshandlade en man vid Mariatorgets tunnelbanestation i Stockholm. I Stockholms tingrätts dom framgår det att det rör sig om ett hatbrott.

39-åringen skrek "sieg heil" och gjorde en så kallad hitlerhälsning på tunnelbanestationen innan han gick fram till en mannen och sa "vad gör du din svartskalle i mitt land". Direkt efter började 39-åringen misshandla mannen med sparkar. Under misshandeln fortsatte han att göra hitlerhäslningen.


Fortsatt aggressiv


39-åringen avvek efter misshandeln från platsen men omhändertogs av två ordningsvakter. 39-åringen fortsatte uppträda aggressivt, men ordningsvakterna lyckades hålla honom till polisen anlände.

I polisbilen utropade 39-åringen enligt förundersökningen "SMR, hata, hata, jag hatar alla jävla svartskallar." SMR är en förkortning för den nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen

Stockholms tingsrätt dömer mannen för grov misshandel, hets mot folkgrupp, hot mot tjänsteman och våldsamt motstånd till tio månader fängelse. Mannen är tidigare dömd, bland annat för misshandel och narkotikabrott.
Anders Dalsbro

Verktyg:

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.