090129_inr_nazidom_1.jpg\

Misshandeln på Mariatorgets tunnelbanestation fångades av övervakningskamera.

Fängelsedom för rasistisk misshandel

Publicerad 2009-01-29

En 39-åring man dömdes på onsdagen till tio månaders fängelse för att ha misshandlat en mörkhyad man. I samband med misshandeln skrek 39-åringen rasistiska tillmälen och gjorde hitlerhälsning.

Det var den 12 juni förra året som 39-åringen oprovocerat misshandlade en man vid Mariatorgets tunnelbanestation i Stockholm. I Stockholms tingrätts dom framgår det att det rör sig om ett hatbrott.

39-åringen skrek "sieg heil" och gjorde en så kallad hitlerhälsning på tunnelbanestationen innan han gick fram till en mannen och sa "vad gör du din svartskalle i mitt land". Direkt efter började 39-åringen misshandla mannen med sparkar. Under misshandeln fortsatte han att göra hitlerhäslningen.


Fortsatt aggressiv


39-åringen avvek efter misshandeln från platsen men omhändertogs av två ordningsvakter. 39-åringen fortsatte uppträda aggressivt, men ordningsvakterna lyckades hålla honom till polisen anlände.

I polisbilen utropade 39-åringen enligt förundersökningen "SMR, hata, hata, jag hatar alla jävla svartskallar." SMR är en förkortning för den nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen

Stockholms tingsrätt dömer mannen för grov misshandel, hets mot folkgrupp, hot mot tjänsteman och våldsamt motstånd till tio månader fängelse. Mannen är tidigare dömd, bland annat för misshandel och narkotikabrott.
Anders Dalsbro

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA