Filmade rasistiskt överfall

Publicerad 2009-02-27

Två män, 18 och 20 år gamla, samt en 18-årig kvinna åtalades på torsdagen i Skövde tingsrätt misstänkta för ett brutalt kvinnoöverfall med rasistiska inslag. Gärningsmännen filmade överfallet.

Den misshandlade kvinnan och hennes man jobbade i slutet av januari som städare vid Resecentrum i Skövde då den nu åtalade trion dök upp. Enligt åtalet inleddes trakasserierna omgående. Den 18-åriga kvinnan skrek "jävla svartskallar" och "ni städar, ni är slavar" till paret samtidigt som hon slet ner en av dem från en städmaskin.

Enligt åklagaren eskalerade våldet därifrån. Trion omringade kvinnan och misshandlade henne svårt. Bland annat ska de ha sparkat och släpat kvinnan i håret när hon låg på marken. Efteråt kastade de ner kvinnan i en sopcontainer och låste in henne.

Filmade överfallet


Åklagarens bevisning mot den åtalade trion är stark. Förutom att flera personer blev vittnen till händelsen så spelade den 18-åriga mannen in hela händelseförloppet på sin mobiltelefon. Filmen ska nu användas som bevis vid rättegången.

Brottsmisstankarna gäller bland annat grov misshandel, olaga frihetsberövande och hets mot folkgrupp. De åtalade misstänks även ha gjort sig skyldiga till narkotikabrott och olaga vapeninnehav vid ett annat tillfälle.

Samtliga av de åtalade är kända av polisen sedan tidigare. 20-åringen har en lång rad vålds- och narkotikabrott bakom sig. Även de två artonåringarna är straffade sedan tidigare, bland annat för våldsamt motstånd och olaga hot.
Johannes Jakobsson

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA