Finsk politiker dömd för hets

Publicerad 2009-03-18

En finsk kommunalpolitiker från Åbo har dömts till böter för hets mot folkgrupp, uppger nyhetsbyrån FNB.

Politikern Olav Mäenpää representerade organisationen Suomen kansan sinivalkoiset i en valdebatt för några år sedan. I samband med debatten framförde han nedsättande och förolämpande yttranden om invandrare och flyktingar. Dessutom ska han ha försvarat våld mot invandrare. Debatten sändes av Yle. Domstolen dömde Olav Mäenpää till 50 dagsböter, sammanlagt 600 euro.

Det var inte första gången som Olav Mäenpää dömts för hets mot folkgrupp. För något år sedan dömdes han till 41 dagars fängelse för texter han publicerat på internet, rapporterar FNB.
Expo

Verktyg:

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.