Finsk politiker dömd för hets

Publicerad 2009-03-18

En finsk kommunalpolitiker från Åbo har dömts till böter för hets mot folkgrupp, uppger nyhetsbyrån FNB.

Politikern Olav Mäenpää representerade organisationen Suomen kansan sinivalkoiset i en valdebatt för några år sedan. I samband med debatten framförde han nedsättande och förolämpande yttranden om invandrare och flyktingar. Dessutom ska han ha försvarat våld mot invandrare. Debatten sändes av Yle. Domstolen dömde Olav Mäenpää till 50 dagsböter, sammanlagt 600 euro.

Det var inte första gången som Olav Mäenpää dömts för hets mot folkgrupp. För något år sedan dömdes han till 41 dagars fängelse för texter han publicerat på internet, rapporterar FNB.
Expo

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA