090623_inr_ekman.jpg\

Rickard Ekman (mitten) i samband med att Folkfronten höll sin första offentliga demonstration i november förra året.
FOTO: Expo

Folkfronten utesluter Stockholmsledningen

Publicerad 2009-06-24

Det nazistiska Folkfronten har efter kontroverser om en Facebook-sida uteslutit ledande personer inom partiets Stockholmsavdelning. En av dem som tvingats lämna partiet är Rickard Ekman, partiets "länsledare" i Stockholm.

Det var för en tid sedan som Folkfronten, som tidigare hette Nationalsocialistisk front, beslutade att Rickard Ekman, "länsledare" i Stockholm, skulle uteslutas. Även en 20-årig man som var "avdelningsledare" för Stockholm uteslöts i samma veva.

Bakom uteslutningarna står en kontrovers om Folkfrontens Facebook-sida. Sidan startades av partiets avdelning i Gävleborg, men den 20-årige "avdelningsledaren" var en av moderatorerna. När 20-åringen ville ha större kontroll över sidan så kontaktade Gävleborgsavdelningen riksledningen som beslutade att 20-åringen inte längre skulle ha med sajten att göra. I samband med att "avdelningsledaren" förlorade kontrollen över sidan uppmanade han, med stöd av Rickard Ekman, sina vänner inom partiet att lämna Facebook-gruppen.

"Partisplittrande verksamhet"


Vice partiledare Anders Ärleskog vill inte lämna några kommentarer om varför Stockholmsledningen uteslutits. Men i ett internt medlemsutskick förklarar partiets ledning sin syn på Rickard Ekman och varför han inte längre är välkommen i partiet:

"Länsledaren gavs förtroendet att driva fram partiet i Stockholm men har allt mer visat sig olämplig och även visat direkt motstånd mot partiet genom intrigmakeri och aktivt spridande av negativitet. Efter flera diskussioner har det inte skett någon förbättring och han har tillsammans med avdelningsledaren för Stockholm ägnat sig åt direkt partisplittrande verksamhet så som att tex uppmana personer att ta avstånd från internetsatsningen Facebook pga att de själva inte hade kontrollen över den."

Inte heller Rickard Ekman vill säga något om att han tvingats lämna partiet.
– Jag vill varken bekräfta eller dementera, säger han.

Källor inom partiet säger även att uteslutningarna lett till att fler andra inom Stockholmsavdelningen valt att lämna partiet.
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro